Iniciatives apostòliques

Sempre es tracta d'iniciatives civils que tiren endavant amb plena responsabilitat per part dels seus promotors. Algunes d'aquestes entitats confien la seva vivificació cristiana a la prelatura de l'Opus Dei, a través dels oportuns mitjans d'orientació i formació doctrinal i espiritual, així com de l'adequada assistència pastoral de les persones que ho desitgen.

El Braval és una entitat del Raval de Barcelona.

Cada fidel de l'Opus Dei s'esforça per viure una autèntica vida de fe en el seu lloc en la societat. L'Opus Dei el sosté en aquest propòsit, i en això consisteix la seva activitat principal. (Converses, 27)

A més d'aquest afany personal, els fidels de l'Opus Dei, amb els cooperadors i moltes altres persones, sensibilitzats pel missatge de l'Evangeli vers les necessitats de les persones properes, s'impliquen també de manera col·lectiva: promouen iniciatives educatives, assistencials i culturals amb una marcada finalitat de servei.

Sempre es tracta d'iniciatives civils que tiren endavant amb plena responsabilitat per part dels seus promotors, també pel que fa al sosteniment econòmic.

Algunes d'aquestes entitats confien la seva vivificació cristiana a la prelatura de l'Opus Dei, a través dels oportuns mitjans d'orientació i formació doctrinal i espiritual, així com de l'adequada assistència pastoral de les persones que ho desitgen.

La relació entre aquestes iniciatives i la prelatura pot ser fonamentalment de dos tipus:

a) En les anomenades obres d'apostolat corporatiu, l'Opus Dei assumeix la vivificació de l'orientació cristiana de l'activitat que es desenvolupa.

b) En altres casos, l'Opus Dei presta ajuda espiritual en major o menor mesura, per exemple posant a disposició professors de religió, sense que la prelatura assumeixi la tasca formativa que en aquestes iniciatives s'imparteix.

L'Opus Dei es compromet només amb iniciatives de destacada utilitat pública. No s'ocupa d'activitats amb ànim de lucre, d'empreses comercials, organitzacions polítiques, etc.

Entre les obres d'apostolat corporatiu hi ha escoles, universitats, centres per la promoció de la dona, dispensaris mèdics, escoles per pagesos, instituts de formació professional, residències d'estudiants, centres culturals, etc.

Exemples propers:

La primera d’aquestes iniciatives d’interès social que va obrir-se a Catalunya és el Col·legi Major Monterols (www.monterols.es), de Barcelona (Sant Gervasi), inaugurat l’any 1949 per oferir un lloc d’estudi, formació i allotjaments a estudiants universitaris. El 1953 es posà en marxa l’Escola Esportiva Brafa (www.brafa.org) primer a Hostafrancs i ara a Nou Barris, Barcelona.

També hi ha l'església de Santa Maria de Montalegre (www.montalegre.org) (Barcelona, Ciutat Vella), l’Institut d’Estudis Superiors de l’Empresa (www.iese.cat) (Barcelona, Pedralbes) de la Universitat de Navarra, els col·legis Pineda (www.pineda.es) i Xaloc (www.xaloc.org) (L’Hospitalet de Llobregat), el col·legi Bell-lloc del Pla (www.bell-lloc.org) (Girona), el col·legi Viaró (www.viaro.org) (Sant Cugat del Vallès), el Col·legi Major Bonaigua (www.bonaigua.org) (Barcelona, Les Corts) o el Club Juvenil Ciurana (Tarragona), són algunes de les iniciatives l'atenció pastoral de les quals ha estat confiada, d'aleshores ençà, a la Prelatura.

Entre els més recents figuren Braval (www.braval.org), de l'associació Iniciatives de Solidaritat i Promoció; i Terral (www.terral.cat), de l'associació Raval en acció (Barcelona, Ciutat Vella), dos centres creats per donar resposta al gran repte de la immigració, i que es proposen -mitjançant el voluntariat- promoure la cohesió social, lluitar contra la marginació i facilitar la incorporació dels immigrants a la nostra societat. Els beneficiaris dels programes, principalment nois i noies del barri del Raval, provenen de més de vint països.

Altres exemples:

Universitat de Navarra (www.unav.es), fundada a Pamplona el 1952. Al campus de Pamplona es troba també la Clínica Universitat de Navarra. Exemples d'altres universitats d'aquest tipus són la Universitat de Piura (Perú, www.udep.edu.pe), la Universitat de La Sabana (Colòmbia, www.unisabana.edu.co) i la Universitat d'Àsia i el Pacífic (Filipines, www.uap.edu.ph).

Hospita... Monkole (www.monkole.cd), a Kinshasa. Atén anualment milers de persones que es troben en situació d’extrema necessitat. Compta amb dues extensions als afores de la capital, a Eliba i Kimbondo, per assistència mèdica ambulatòria. Al costat hi ha l'Institut Superior de Ciències d'Infermeria.

Escola Professional Punlaan (www.punlaanschool.edu.ph), a Manila, especialitzada en el sector d’hostaleria i turisme. La seva fórmula educativa inclou el contacte directe de les alumnes amb les empreses. En els últims anys, gràcies a aquest sistema, totes les joves que hi han estudiat han trobat feina.

Midtown Sports and Cultural Center (www.midtown-metro.org), a Chicago. Situat en una zona multiracial, amb una vasta població juvenil, Midtown parteix de l'esport per suplir els desavantatges de l'entorn, motivar-los i ajudar-los a mantenir ocupat el temps lliure en activitats que afavoreixin el creixement personal. Imparteix també tutories, cursos educatius, formació cristiana i reforça o complementa les classes de les escoles públiques. D'aquesta manera, el 95% dels alumnes acaba l'ensenyament secundari i el 60% ingressa a la universitat, una proporció molt superior a la que es registra entre els altres joves de la zona.

Centre de formació professional Ondare (www.ondare-yalbi.org.mx) a Toshi, a l'oest de la ciutat de Mèxic. Entre altres activitats, s'hi imparteix el batxillerat administratiu, que obre a les dones de la zona l'accés a llocs en la funció pública i en les empreses de les ciutats pròximes.

Fundació Kianda (www.kiandaschool.ac.ke), a Nairobi, Kenya. És una organització educativa, creada el 1961 per a promoure el benestar social i espiritual de les dones d'aquest país. Té diversos programes per ajudar a les dones dels pobles a crear els seus propis negocis. Un exemple és l'Escola Tècnica Kimlea (www.kimleatechnical.org).

The Baytree Centre (www.baytreecentre.org), a Londres. A la dècada del 1980, un grup de dones de diverses professions va començar a desenvolupar activitats de formació a Brixton, al sud de Londres. Hi participen persones molt diverses, i una de les principals tasques és la llengua anglesa.

Educació laboral i tècnica Kinal (www.kinal.org.gt). Va néixer a Guatemala el 1961 per oferir a joves de pocs recursos econòmics l'oportunitat de rebre educació secundària i tècnica d'alt nivell acadèmic. També ofereix cursos de capacitació a persones adultes, sobretot tècnics operaris.

Centre Agropecuari Experimental El Peñón i Escola Montefalco (www.elpenon.org.mx i www.colegiomontefalco.edu.mx), a l'estat de Morelos (Mèxic). Amb la seva tasca educativa han contribuït des del 1953 a elevar el nivell cultural i socioeconòmic dels pagesos de la vall d'Amilpas.

Escola agrícola Las Garzas (www.lasgarzas.cl), a Xile. És un centre de formació tècnic professional agrícola que va iniciar les seves activitats el 1963. Gràcies a una associació que aporta el finançament necessari, l'escolaritat és gratuïta per tots els alumnes.