"El Cristianisme és la gran lectura de Jesús"

Experts biblistes analitzen la figura de Jesucrist a la llum dels escrits de Benet XVI en el primer dia de XLIII Jornades de Qüestions Pastorals.

D'esquerra a dreta, el prof. Francisco Varo, de la Universitat de Navarra; el Dr. Armand Puig i el Dr. Antoni Pujals, vicari de la Prelatura de l'Opus Dei per a Catalunya.

Per entendre a Jesús, cal renunciar a projectar en Ell els propis plantejaments i a reduir-lo a una sola faceta. Aquesta és una de les conclusions de la intervenció del teòleg Armand Puig sobre l’accès a Jesús a través de la història, que ha obert el primer dia de les XLIII Jornades de Qüestions Pastorals, celebrat avui a Castelldaura (Premià de Dalt).

La trobada, que tindrà continuitat amb un segon dia de conferències el proper 7 de febrer al Seminari Conciliar de Barcelona, ha aplegat més d’un centenar de persones, majoritàriament sacerdots de les diverses diòcesis de Catalunya. Per part de la Generalitat hi ha assistit la directora general d’Afers Religiosos, Montserrat Coll. La present edició de les Jornades està centrada en la figura de Jesús de Natzaret, a la llum del recent llibre de Benet XVI. Es tracta d’una activitat organitzada pel Centre Sacerdotal Montalegre, iniciativa promoguda per la Societat Sacerdotal de la Santa Creu , una associació sacerdotal unida a la Prelatura de l’Opus Dei .

Segons Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, “el cristianisme és la gran lectura de Jesús de Natzaret”, perquè “la fe cristiana no esterilitza la història, sinó que permet l’empatia de la història amb la tradició” i enmarca la figura de Crist en el context en què va actuar. En aquest sentit, ha destacat el llibre del Papa Jesús de Natzaret com un exemple de com “fonamentar la fe sense bandejar la història”. El teòleg tarragoní, autor de Jesús. Un perfil biogràfic (11 edicions en català i castellà, i traduit també al romanès, portuguès i italià) ha insistit en la necessitat de combinar el rigor històric amb l’alta divulgació, responent així a la proliferació de llibres sobre la matèria.

Per la seva banda, el professor Francisco Varo, de la Universitat de Navarra i autor de Rabí Jesús de Nazaret , ha destacat la utilitat que té per a l’estudiós cristià el coneixement de les fonts jueves i el judaisme per comprendre millor la persona de Jesús i el seu missatge. Alhora, s’ha donat des de l’inici del segle XX un gran impuls als estudis sobre Jesucrist fets per experts jueus, que el veuen com una elevada personalitat jueva.

D'esquerra a dreta, el prof. Francisco Varo, de la Universitat de Navarra; el Dr. Antoni Pujals, vicari de la Prelatura de l'Opus Dei per a Catalunya; el Dr. Armand Puig i el Dr. Joan Garcia Llobet, organitzador de les jornades.

La darrera conferència ha anat a càrrec de P. Pius-Ramon Tragan, que ha tractat sobre el valor dels escrits apòcrifs, aquells que parlen de la vida de Jesús i no estan recollits en el Nou Testament reconegut oficialment per l’Església. “S’han volgut presentar com si fossin més autèntics que els evangelis”, però “no aporten notícies fidedignes de la vida de Jesús”, ha afirmat. No obstant això, el “bluff mediàtic” que està suposant la redescoberta i difusió d’aquests materials està servint perquè “l’interés per conéixer qui és Jesús es vagi estenent”. L’expert biblista, monjo de Montserrat, constata que “el personatge de Jesús de Natzaret va suscitar un impacte i una vitalitat que encara es fan sentir avui”.

    Premià de Dalt, Barcelona