Què significa entrar en la Quaresma

Us oferim les paraules que va pronunciar Benet XVI el diumenge 10 de febrer després de resar l’oració mariana de l’àngelus en les que reflexiona sobre què significa entrar en la Quaresma.

Estimats germans i germanes:

Dimecres passat, amb el dejuni i el ritu de les cendres, vam entrar en la Quaresma. Però, què significa «entrar en la Quaresma»? Significa començar un temps de particular compromís en el combat espiritual que ens oposa al mal present al món, en cadascun de nosaltres i al nostre voltant. Vol dir mirar al mal cara a cara i disposar-se a lluitar contra els seus efectes, sobretot contra les seves causes, fins a la causa última, que és Satanàs.

Significa no descarregar el problema del mal sobre els altres, sobre la societat, o sobre Déu, sinó que cal reconèixer les responsabilitats pròpies i assumir-les conscientment. En aquest sentit, ressona entre els cristians amb particular urgència la invitació de Jesús a carregar cadascú amb la seva «creu» i seguir-lo amb humilitat i confiança (Cf. Mateu 16, 24).

La «creu», per més feixuga que sigui, no és sinònim de desventura, d’una desgràcia que cal evitar com sigui, sinó una oportunitat per seguir Jesús i d’aquesta manera aconseguir la força en la lluita contra el pecat i el mal. Entrar en la Quaresma significa, per tant, renovar la decisió personal i comunitària d’afrontar el mal al costat de Crist. La Creu és l’únic camí que porta la victòria de l’amor sobre l’odi, de la generositat sobre l’egoisme, de la pau sobre la violència. Des d’aquesta perspectiva, la Quaresma és veritablement una ocasió d’intens compromís ascètic i espiritual fonamentat sobre la gràcia de Crist.

Aquest any l'inici de la Quaresma coincideix providencialment amb el 150 aniversari de les aparicions de Lourdes. Quatre anys després que el beat Pius IX proclamés el dogma de la Immaculada Concepció, Maria es va aparèixer per primera vegada l'11 de febrer de 1858 a santa Bernadette Soubirous a la cova de Massabielle. Van seguir després altres aparicions, acompanyades per esdeveniments extraordinaris, i a la fi la Mare de Déu es va acomiadar revelant a la jove vident, en el seu dialecte local: «Jo sóc la Immaculada Concepció».

El missatge que la Mare de Déu continua difonent a Lourdes recorda les paraules que Jesús pronuncià precisament a l'inici de la seva missió pública i que tornem a escoltar diverses vegades en aquests dies de Quaresma: «Convertir-vos i creieu en l'Evangeli», pregueu i feu penitència. Acollim la invitació de Maria que es fa ressò de la de Crist i demanem-li que ens permeti «entrar» amb fe en la Quaresma per viure aquest temps de gràcia amb alegria interior i compromís generós.

Encomanem també a la Mare de Déu els malalts i quants els atenen amb amor. Demà, memòria de la Mare de Déu de Lourdes, se celebra la Jornada Mundial del Malalt. Saludo de tot cor els pelegrins que es reuniran a la Basílica de Sant Pere, presidits pel cardenal Lozano Barragán, president del Consell Pontifici per a la Salut. Per desgràcia, no podré reunir-me amb ells perquè aquesta tarda començaré els Exercicis Espirituals, però en el silenci i en el recolliment pregaré per ells i per totes les necessitats de l'Església i del món. Ja des d’ara dono les gràcies sincerament als qui m’encomanin davant el Senyor.