A propòsit d’unes informacions sobre el litigi entre Lleida i Barbastre per unes obres d’art.

Recentment, algunes informacions han apuntat a una intervenció de la Prelatura de l’Opus Dei en el litigi sobre unes obres d’art entre Barbastre i Lleida.

Per facilitar la tasca dels periodistes i satisfer la petició d’informació d’altres persones, amb ànim constructiu dono resposta a algunes de les preguntes que ens han arribat:

1. Fa uns mesos, a propòsit d’aquest litigi, el vicari a Catalunya, Dr. Antoni Pujals, va declarar: “No ens correspon adoptar, ni aquí ni a Roma ni en cap altre lloc, cap postura ni a favor ni en contra en un litigi entre dues diòcesis on treballem des de fa molts anys. Prego perquè es trobi una solució bona per a tots” (La Vanguardia, 13.1.08).

És un fet que la Prelatura de l’Opus Dei no ha tingut cap interès en afavorir un desenllaç determinat en l’afer. Respecte de les suposicions que algunes persones han suggerit relatives a què hi ha un possible interès de la Prelatura en el litigi, cal dir que la realitat és que aquest interès no s’ha produït. La Prelatura de l’Opus Dei únicament presta mitjans de formació cristiana i assistència espiritual personalitzada als qui ho desitgen, per tal d’ajudar-los a intentar viure la seva fe, en llibertat personal i amb respecte pel pluralisme. Vegeu, per exemple, els escrits pastorals del Prelat (disponibles a www.opusdei.cat), tots ells relatius al millorament de la vida cristiana personal i a l’evangelització.

2. La Prelatura de l’Opus Dei no ha intervingut, ni oficial ni oficiosament, en cap moment d’aquest litigi, ni tampoc cap persona en el seu nom.

Si algun sacerdot pertanyent al seu clergat hi ha intervingut per ofici en algun moment, ell és l’únic responsable de les seves decisions. Ha estat costum a l’Opus Dei –com un dels trets més característics de la seva identitat- el fet de fomentar i respectar la llibertat d’opinió i d’acció dels seus fidels en matèries que la doctrina catòlica deixa a la lliure decisió, com és el cas.

3. Torreciutat és un santuari marià, la construcció del qual fou impulsada pel fundador de l’Opus Dei, que dóna continuïtat a una multisecular devoció de les terres del Somontano. Torreciutat no és en absolut la seu central de l’Opus Dei. És un recinte obert a tothom, un lloc de recolliment i pregària, on es pot venerar la Mare de Déu de Torreciutat. Forma part de la ruta mariana que l’enllaça amb els santuaris de Montserrat, el Pilar i Lourdes. D’altra banda, sant Josepmaria no està enterrat allí, sinó a l’Església de Santa Maria de la Pau a Roma (Viale Bruno Buozzi, 73), que està oberta al públic. El fundador de l’Opus Dei efectivament era nat a Barbastre, però estimava molt Lleida. A la capital del Segrià visqué moments que van restar sempre presents en la seva memòria. Va fer els exàmens de batxillerat a l’Institut (els anys 1913, 1914 i 1915) i va rebre la notícia de la mort de la seva mare mentre es dedicava a predicar als sacerdots del Bisbat de Lleida.

4. El Santuari centra la seva tasca en l’atenció dels peregrins i la celebració de trobades de caire religiós, obertes a tothom. Totes les activitats poden consultar-se a la seva plana web (www.torreciudad.org). L’acollida d’aquestes celebracions entre catalans és significativa: dels 3.658 grups de peregrins atesos l’any passat (centenars de milers de persones), 1.083 són catalans. Tampoc el Santuari ha intervingut en cap moment en l’afer.

Totes aquestes suposicions resulten injustes perquè afirmen coses que en absolut responen als fets, i són -a més- doloroses per als fidels catalans i lleidatans de l’Opus Dei i per a moltes altres persones. 

Si algú desitja ampliar la informació, pot escriure a l’adreça info@opusdei.cat.

A la pàgina web trobareu alguns articles sobre sant Josepmaria i Lleida:

Vídeo: petjades de sant Josepmaria a les terres de Lleida Sant Josepmaria a la diòcesi de Lleida

L’Opus Dei a Catalunya

 

Marc Argemí i Ballbè

director

Oficina d’Informació

    Marc Argemí // Oficina d'Informació de l'Opus Dei a Catalunya