Homenatge a la Mare de Déu de Montserrat en el santuari de Torreciutat

El proper 10 d’octubre, l’Abat de Montserrat, P. Josep Maria Soler, presidirà un homenatge a la patrona de Catalunya en el santuari de Torreciutat, per commemorar el 25è aniversari de l’entronització de la imatge en aquest santuari d’Osca.

El proper dissabte 10 d’octubre se celebrarà en el santuari de Torreciutat un homenatge a la Mare de Déu de Montserrat presidit per l’Abat Josep Maria Soler, que comptarà amb la participació de peregrins catalans. L’esdeveniment commemora els 25 anys d’un altre pelegrinatge de catalans que, el 3 de juny de 1984, van portar a Torreciutat una rèplica de la Moreneta beneïda per l’aleshores Abat, P. Cassià M. Just. La imatge quedà entronitzada a la galeria d’advocacions marianes d’aquest santuari marià d’Osca. Fou la tercera imatge que arribà a aquesta galeria, després de la Kevelaer (Alemanya) i la del Pilar. Encetaren, aquestes tres imatges, una llarga tradició que suma ja més de 250 advocacions marianes –33 catalanes- que han estat portades a Torreciutat pels seus devots.

Els actes de celebració del 25è aniversari començaran a les 12 hores, amb una processó per l’esplanada acompanyant a la imatge de la Mare de Déu de Montserrat. A les 13.15 hi haurà una Eucaristia i per la tarda, a partir de les 16.30 hores, es resarà el Rosari a l’aire lliure i hi haurà Exposició del Santíssim Sagrament.

TORRECIUTAT I CATALUNYA

Torreciutat és el nom d’una secular advocació mariana de l’Altoaragón. Des del segle XI es venera la imatge romànica en una ermita, que antigament s'alçava en un promontori sobre el riu Cinca. El temple actual, promogut per sant Josepmaria Escrivà de Balaguer, fundador de l’Opus Dei, es va obrir al culte el 1975, gràcies a l'ajuda de milers de persones. Sant Josepmaria esperava fruits espirituals: "gràcies que el Senyor voldrà donar als que acudeixin a venerar a la seva Mare Beneïda en el seu Santuari. Aquests són els miracles que desitjo: la conversió i la pau per a moltes ànimes".

La Mare de Déu de Torreciutat ha tingut tradicionalment molt bona acollida entre els peregrins procedents de Catalunya, que representa el principal punt d’origen en nombre de peregrinacions anuals. El 2008, per exemple, representaren prop del 30% dels més de 5.000 grups atesos per l’oficina d’informació del Santuari.

LA GALERIA D ’ADVOCACIONS MARIANES

La Galeria d’Advocacions Marianes comença el 1984 quan, amb motiu del IX Centenari de Torreciutat, es convida a santuaris marians coneguts a anar en pelegrinatge per entronitzar les seves patrones i deixar com a record una rèplica.

Des d’aleshores han anat arribant a Torreciutat moltes imatges de la Verge. Actualment són més de 250. La galeria no és un museu o una col·lecció, sinó només testimoni de l’amor a la Mare de Déu que un grup gran o petit ha volgut deixar a Torreciutat quan han vingut en peregrinació mariana.

A més de Montserrat, entre les 33 advocacions marianes catalanes portades a Torreciutat es troben la Mercè de Barcelona, la Salut de Sabadell, la Cinta de Tortosa, els Dolors de Lleida, la Cisa de Premià de Dalt, l’Assumpció de Martorell, la Mare de Déu del Puig de Sant Celoni, la Misericòrdia de Reus, el Claustre de Tarragona i la Mare de Déu de Núria.

La resta d’imatges provenen d’altres indrets de l’Estat i d’altres països, com ara Alemanya, Argentina, Armènia, Austràlia, Àustria, Bèlgica, Bolívia, Bòsnia-Herzegovina, Brasil, Bulgària, Canadà, Colòmbia, Corea del Sud, Costa d’Ivori, Costa Rica, Croàcia, Cuba, Equador, Eslovàquia, Filipines, Guatemala, Holanda, Hondures, Irlanda, Itàlia, Japó, Kenya, Líban, Lituània, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Paraguai, Perú, Puerto Rico, Regne Unit, República Dominicana, Romania, Rússia, Rwanda, Suècia, Togo, Ucraïna, Urugai, Veneçuela, Vietnam, Xile i Xina.