"Ànim, Àfrica, aixeca’t!"

Fidels i bisbes africans han participat en un sínode sobre Àfrica. Presentem algunes frases de Benet XVI i una entrevista a Florencee Oloo, consultora del Sínode i vicerectora de la Strathmore University.

Florence Oloo, vicerectora Strathmore University

Florence Oloo és vicerectora a Strathmore University, una universitat en l’origen de la qual s’hi troba el missatge de sant Josepmaria Escrivà. Recentment, el sant Pare la va convidar a participar com a consultora al Sínode sobre Àfrica que s’ha celebrat al Vaticà.

La professora Oloo va estudiar Químiques a Kenya, i va obtenir el doctorat amb una tesi en l’especialitat d’electroquímica. "Quan vaig a les escoles a animar les nenes a no abandonar els estudis, els hi dic: Ànim, es pot! Una dona pot arribar lluny a l’Àfrica!".

Sobre el Sínode, diu que "he intentat aportar la meva experiència com a investigadora i professora universitària en un país africà. Així mateix, com a dona també he pogut aportar una visió que ha enriquit el debat."

L’acció dels cristians al continent marcarà, segons Oloo, el futur d'Àfrica: "Gràcies a Déu, l'Església a Àfrica ha crescut en els últims 15 anys a passos gegantins. És, sens dubte, una bona notícia, que va carregada de responsabilitats noves: els cristians necessitem viure una vida de fe profunda i desenvolupar la nostra feina d’acord amb la doctrina social de l'Església".

Se’n porta un record del Papa: la seva fe en el continent africà: "Com el papa Benet XVI ens va dir en la Missa d’inauguració del Sínode, Àfrica és un enorme “pulmó espiritual”. Això resumeix tot. Al mateix temps, ens va alertar dels possibles virus que poden debilitar aquest pulmó: el materialisme i els fonamentalismes".

Florence torna a Kenya convençuda que el futur d'Àfrica té una paraula: "Educació".

Vídeo-entrevista a Florence Oloo:

https://www.youtube.com/watch?v=u94s1eK2Kr0

Website de Strathmore University:

https://www.strathmore.edu/

* * *

Paraules de Benet XVI en finalitzar el Sínode d’Àfrica

"Aixeca’t, Església a l’Àfrica, família de Déu, perquè et crida el Pare celestial a qui els teus avantpassats invocaven com a Creador, abans de conèixer la seva proximitat misteriosa, que s’ha revelat en el seu Fill unigènit, Jesucrist".

"La urgent acció evangelitzadora, de la qual s’ha parlat molt en aquests dies, comporta també una forta crida a la reconciliació, condició indispensable per instaurar a Àfrica relacions de justícia entre els homes per construir una pau justa i duradora".

"En aquesta missió compromesa, tu, Església pelegrina a l'Àfrica del tercer mil·lenni, no estàs sola. Amb l’oració i la solidaritat, de facto tota l'Església catòlica t’és propera, i des del cel t’acompanyen els sants i les santes africanes que, amb la vida de vegades fins al martiri, han donat testimoni de plena fidelitat al Crist".

"Ànim! Aixeca’t, Continent africà, (...) acull amb renovat entusiasme l’anunci de l'Evangeli perquè el rostre de Crist pugui il·luminar amb la seva esplendor les múltiples cultures i llenguatges de les teves poblacions".

"Mentre ofereix el pa de la Paraula i de l'Eucaristia, l'Església s’entesta a obrar, amb tots els mitjans disponibles, perquè a cap africà li falti el pa quotidià. Per això, al costat de l’obra de primària urgència d’evangelització, els cristians intervenen activament en la promoció humana".