Montalegre edita un nou llibre sobre D. José María Hernández Garnica

El dijous 20 de maig es va presentar "Obrint Horitzons", semblança del primer sacerdot de l'Opus Dei en fer tasca pastoral estable a Catalunya.

Amb Werner Schdmit a Londres. Juliol de 1970

La presentació a càrrec de l'autor, D. José Carlos Martín de la Hoz, va tenir lloc a la Facultat de Comunicació de Blanquerna (URL), al costat de l'Església de Santa Maria de Montalegre.

José María Hernández Garnica, un dels tres primers sacerdots de l’Opus Dei i el primer en fer tasca pastoral estable a Catalunya és el protagonista del llibret “Obrint Horitzons”. Nascut a Madrid el 1913, D. José María va ser estret col·laborador de sant Josepmaria en l’inici de la tasca d’evangelització i formació cristiana de l’Obra a vuit països diferents. Morí el 1972 a Barcelona, on descansen les seves despulles. Us n’oferim la presentació.

En una trobada multitudinària amb sant Josepmaria Escrivà de Balaguer a l’ Escola Esportiva Brafa de Barcelona, el mes de novembre de 1972, sant Josepmaria Escrivà va interrompre el fil de la conversa per dir que havia de posar fi a aquella trobada, ja que l’estava esperant un fill seu molt malalt i va aprofitar aquells instants per recordar breument la vida de José María Hernández Garnica sempre al servei a Déu, per tot arreu d’Espanya, Anglaterra, Irlanda, França, Alemanya, Suïssa, Bèlgica i Holanda... Una estona després de la conversa personal que tingué lloc a la Ciutat Comtal, tots dos van pressentir interiorment que no es veurien més, però els dos ho van dissimular. En acabar l’encontre, sant Josepmaria Escrivà va comentar a un grup de persones de l’Obra: “Avui he estat amb un germà vostre...He hagut de fer esforços molt grans per no plorar, perquè us estimo amb tot el cor a tots (...). Feia uns mesos que no l’havia vist. M’ha semblat veure ja un cadàver... Va treballar molt i amb molt amor. Potser el Senyor ha decidit donar-li ja molt aviat la glòria del Cel”. Als pocs dies, el 7 de desembre, a la Clínica Quiron de Barcelona José María Hernández Garnica morirà després d’una llarga i dolorosa malaltia. El mateix dia en el qual li va arribar la notícia de la mort de “Chiqui”, tal com se’l coneixia familiarment, el fundador de l’Opus Dei va resar un respons i va celebrar la Santa Missa en sufragi per la seva ànima, amb la clara convicció que el difunt es trobava ja en la companyia de Déu. De seguida, aconsellà a tots els qui l’envoltaren que s’hi encomanessin. Des del 1935, any en què es va incorporar a l’Opus Dei, José María va tractar d’identificar-se amb tot el que Déu li demanava. A partir de 1957 va recórrer diversos països d’Europa, sota l’impuls de sant Josepmaria, per tal de portar la llavor de l’Obra a persones de tota classe i condició. Després de la canonització del fundador de l’Opus Dei, realitzada per Joan Pau II el 6 d’octubre de 2002, cobra especial relleu la vida de tants homes i dones de l’Obra que s’han santificat seguint el seu exemple i els seus ensenyaments. En l’homilia d’aquell dia de la canonització el sant Pare digué: “El treball i qualsevol altra activitat, duta a terme amb l’ajuda de la Gràcia, es converteixen en mitjans de santificació quotidiana. (...) Seguint les seves petjades, difoneu en la societat, sense distinció de raça, classe, cultura o edat, la consciència que tots estem cridats a la santedat”. En aquestes línies ens aproparem a la figura de José María Hernández Garnica. En la seva existència descobrirem l’apassionant aventura de la santedat en la vida ordinària i, amb tota seguretat, aprendrem a fer més ferm el nostre esforç per complir la voluntat de Déu dia a dia ”.

..................................................................................

Títol: Obrint Horitzons. Semblança de José María Hernández Garnica Autor: José Carlos Martín de la Hoz

Editat per l’ Església de Santa Maria de Montalegre (Barcelona)

Disponible en català i en castellà

Amb José Luis Múzquiz, sant Josepmaria Escrivà de Balaguer i Mons. Álvaro del Portillo. A Roma el 26 de juny de 1969.

Les persones interessades en adquirir-ne un exemplar poden adreçar-se a l’Església de Santa Maria de Montalegre (C\ Valldonzella, 13, 08001 – Barcelona, telf. 93 301 43 47 montalegre@montalegre.org ).