Exhortació del Cardenal amb motiu de la Visita Apostòlica del Papa

Us oferim la nota de premsa i el document original de l'Exhortació pastoral del cardenal Lluís Martínez Sistach amb motiu de la visita del Sant Pare a Barcelona.

Comencem amb el Papa un nou curs

“El Sant Pare deixarà el Vaticà per venir a visitar-nos. Nosaltres hem d’acollir-lo sortint de casa nostra, deixant els nostres pobles i les nostres ciutats de Catalunya, participant personalment en la dedicació del temple de la Sagrada Família i saludant-lo pels carrers i les places per on passarà des de la seva arribada fins que deixi Barcelona”. Aquesta és la petició que fa el cardenal arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, en l’exhortació pastoral titulada Comencem amb el Papa un nou curs.

El cardenal diu que la visita apostòlica de Benet XVI a Barcelona els dies 6 i 7 del proper novembre “és un autèntic do de Déu i cal que recitem sovint la pregària preparada per a aquesta per tal que doni molts fruits espirituals i pastorals per a la nostra Església de Barcelona i per a totes les diòcesis catalanes amb les quals des de fa molts anys treballem conjuntament”.

El cardenal també demana que durant les properes setmanes les parròquies i comunitats tinguin molt present la visita del Papa en la pregària, especialment en les eucaristies dominicals, “perquè intensifiquem la nostra fidelitat a Déu i a l’Església, coneguem, valorem i estimem més i més el ministeri del successor de Pere, creixem en l’amor a Déu i al proïsme i treballem ben generosament en l’evangelització de la nostra societat”. També recomana que de forma individual o en grups es treballi el text de les set catequesis que ha preparat l’Arquebisbat i que estan dedicades al ministeri del Sant Pare, a Antoni Gaudí i a la simbologia del temple de la Sagrada Família.

La part central del document del cardenal està dedicada a recordar el servei dels bisbes de Roma a la unitat, la comunió i la pau. Amb relació a la defensa de la pau en el món, el cardenal remarca la importància d’aquest bé tan necessari per a la humanitat i recorda que del 3 al 5 d’octubre Barcelona acollirà la XXV Trobada Internacional per la Pau promoguda per la Comunitat de Sant Egidi, que any rere any manté l’esperit d’Assís, el d’aquella trobada dels líders religiosos de tot el món convocada per Joan Pau II l’any 1986 a la ciutat de Sant Francesc.

Un altre fruit que el cardenal espera de la visita papal és una renovada consciència de ser Església diocesana. “La mateixa presència del Papa –escriu- ens confirma com a Església. La seva presència, acompanyat fraternalment del bisbe diocesà, ens revela quelcom fonamental: la nostra Església no és una Església aïllada, solitària, autosuficient, encara que tampoc és una Església incompleta, subordinada. És una Església en comunió catòlica i apostòlica; el pastor diocesà és de veritat un membre del Col·legi episcopal, en comunió jeràrquica amb el cap”.

Un altre fruit que el cardenal espera d’aquesta visita del Papa és el d’aprendre a acollir. I en aquest sentit afirma que “cal acollir aquesta visita apostòlica com una oportunitat magnífica de la gràcia de Déu que potser no tornarà a tenir la nostra Església durant molts anys; l’anterior visita apostòlica la realitzà Joan Pau II ara fa vint-i-vuit anys. Acollim el Sant Pare Benet XVI com el qui ve en nom del Senyor, l’acollim a casa seva, perquè el Papa té unes funcions episcopals molt importants en cadascuna de les Església diocesanes del món”.

El doctor Martínez Sistach recorda que tots els cristians “som pedres vives de l’Església” i que tots som coresponsables de la seva única missió, que consisteix a evangelitzar” i recorda que aquest és l’objectiu pastoral que està realitzant l’arxidiòcesi de Barcelona, com demanava en la carta pastoral Anuncieu a tothom l’Evangeli, publicada el 24 de setembre de 2009.

Fent referència a la dedicació del temple de la Sagrada Família, el cardenal afirma que “hem de maldar per tal que les famílies de casa nostra –fonamentades en el matrimoni entre un home i una dona com a íntima comunitat de vida i d’amor oberta a la fecunditat- imitin les virtuts de la santa família de Natzaret i donin testimoniatge de com la família cristiana contribueix a la realització personal dels seus membres, és una autèntica cèl·lula de la societat, constitueix una església domèstica i és solidària amb els pobres i necessitats”.

El document de l’arquebisbe de Barcelona també recorda que el Sant Pare, la tarda del dia 7 de novembre, visitarà la seu de l’Obra Benèfico-Social Nen Déu, fundació diocesana de 1892 que ha confiat la tasca a les Franciscanes dels Sagrats Cors, “per estar al costat de les famílies amb fills amb síndrome de Down o altres discapacitats i per agrair a aquesta i a totes les institucions similars el bon treball que fan en bé de les persones que pateixen disminucions físiques o psíquiques i de les seves famílies. L’Església defensa i està al servei de la vida humana des del seu inici i també està al servei de les famílies.”

Barcelona, 20 de setembre de 2010