Mons. Vives: “Sense recuperar la memòria no pot haver-hi una veritable reconciliació”

L'Arquebisbe d'Urgell i Copríncep, Joan-Enric Vives, ha presidit l'acte inaugural de la quarta edició de "Camins de llibertat a través dels Pirineus", que organitza anualment l'Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.

L'Arquebisbe d'Urgell i Copríncep, Joan-Enric Vives, ha presidit el matí del dissabte 13 de novembre l'acte inaugural de la quarta edició de "Camins de llibertat a través dels Pirineus", una jornada de reflexió i debat sobre la nostra història recent que organitza anualment de forma itinerant l'Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra . Enguany s'ha centrat en el tema "Llibertat, convivència i perdó durant la guerra civil espanyola: 1936-1939". L'Arquebisbe d'Urgell ha dit que, tot i "la dificultat d'objectivar una guerra", cal continuar treballant en la recuperació de la memòria històrica dels anys del conflicte, però també dels períodes immediatament anteriors i posteriors, "perquè sense la recuperació de la memòria no pot haver-hi una veritable reconciliació", i alhora ha reflexionat que aquesta de recuperació cal fer-la des de la voluntat del perdó, sense obrir antigues ferides, sinó amb el ferm propòsit de continuar avançant pel camí de la concòrdia que la societat espanyola ha anat construint en les darreres dècades.

Vives ha estat acompanyat a la taula presidencial per Joaquim Manich, President de l'entitat organitzadora, qui ha donat la benvinguda als assistents i ha resumit l'objectiu i l'esperit de la trobada; i Miquel Caminal, Regidor de Turisme de l'Ajuntament de La Seu d'Urgell, qui s'ha referit a la necessitat i l'oportunitat del tema triat com a guia de la jornada.

La jornada ha aplegat a la sala Sant Domènec una colla d'estudiosos i especialistes d'alt nivell en el tema central, els quals l'han abordat a partir de tres grans blocs de debat: "Llibertat, convivència i perdó durant la Guerra Civil a Catalunya. L'Església i la guerra civil", que ha ocupat la sessió del matí, mentre que a la tarda s'ha tractat de "Llibertat, convivència i perdó durant la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial a la zona dels Pirineus", i encara d'un tercer bloc titulat "Sant Josepmaria Escrivà de Balaguer durant la guerra civil espanyola: unes vivències sobre la llibertat, la convivència i el perdó". Ha clos la jornada Ignasi Forcada, Vicepresident primer de l'Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.

    Bisbat d’Urgell