El Prelat de l’Opus Dei a Costa d'Ivori

"Estimeu-vos més, estimeu-vos molt!". Aquest és el missatge que ha deixat Mons. Xavier Echevarría al país africà recentment castigat per un conflicte civil. Oferim un vídeo, fotos i un resum del viatge.

 "Uniu-vos, ivorians, molt units, molt units sempre. Per, si hi ha hagut conflictes, oblidar-los, i a construir aquesta terra que és a les vostres mans. Estimeu-vos més, estimeu-vos molt, (...) que penseu en tots els homes i en totes les dones de Costa d'Ivori i pregueu per totes i per tots els de Costa d'Ivori". 

Tertúlia amb famílies a Abdij, la capital de Costa d'Ivori.

És el missatge de reconciliació que monsenyor Xavier Echevarría, prelat de l'Opus Dei ha deixat a Costa d'Ivori. El Prelat va estar a Abidjan i Yamoussoukro del 7 al 12 de juliol, amb diversos centenars de persones, fidels de la Prelatura, cooperadors i amics. 

En un país que acaba de travessar una situació molt conflictiva, el Prelat va voler transmetre el seu afecte i el de tota l'Obra als qui han patit, i convidar a tots a perdonar, a col·laborar per restablir la unitat del país, i eliminar rancors o ressentiments. 

A la capital, Mons Echevarría va saludar en primer lloc a l'Arquebisbe d'Abidjan, i després va tenir dos trobades: la primera amb centenars d’estudiants i la segona amb més de mil cinc-centes persones, pares i mares de família. 

La trobada de Yamoussoukro va reunir a centenars de persones.

En un ambient ple d'alegria, es van abordar temes com el perdó, el testimoni de vida cristiana, la pregària i la freqüència dels sagraments. Qüestions com la moda, la família i l’educació dels fills van ser també objecte de preguntes per part dels assistents i de paraules d’ànim per part del Prelat. 

Va insistir, també, en la responsabilitat de tots en col·laborar en el desenvolupament del país, per contribuir a la solució dels problemes socials i econòmics que pateixen, sobretot, les famílies menys afortunades. 

Una pregunta d’Adèle N'Douba, professora de la Facultat de Medicina de la Universitat d'Abidjan, va ser l’ocasió perquè el Prelat tornés sobre el tema de la reconciliació: 

Una estudiant universitària fa una pregunta. El Prelat es va reunir en dues ocasions amb estudiants del país.

"Sempre estimant! Fills meus, aquí a Costa d'Ivori, heu de viure perdonant-vos generosament. Sant Josepmaria, que era un sant que es va fer sant a través de la lluita de cada dia, ens deia: Jo no he hagut d’aprendre a perdonar perquè el Senyor m’ha ensenyat a estimar. Doncs sí, estimeu de veritat, si estimeu  tots els ivorians, si us estimeu les famílies, si us estimeu entre veïns, no tindreu problemes per perdonar perquè veureu una ànima d’una germana, d’un germà, a qui cal ajudar i a qui cal facilitar que pugui complir amb els seus deures. 

Endavant, fills meus! El Senyor us ha obert un panorama perquè visqueu com va fer Jesucrist, que va anar a la Creu per perdonar-nos. Que vosaltres també us sacrifiqueu per perdonar i per ajudar a la gent amb afecte a que rectifiquin la vida ja que tots reconstruiu cap amunt aquest gran país de Costa d'Ivori ". 

A Yamoussoukro, el diumenge 10, el Prelat va tenir també trobades amb diversos grups de persones. A la tarda, en una sala d’un hotel de la ciutat, més de set-centes persones el van acollir amb afecte i agraïment: per haver anat a Costa d'Ivori i pels seus esforços durant els mesos de crisi. 

"Endavant, fills meus! El Senyor us ha obert un panorama perquè visqueu com va fer-ho Jesucrist, que va anar a la Creu per perdonar".

Així ho va expressar la Dra. Philomène Agoussi: 

"Gràcies, Pare, perquè vostè és Pare. Durant la guerra vostè ens trucava cada dia per animar-nos. A més d’aquesta prova de sol·licitud, ha ignorat la seva edat i el nostre clima per venir a reconfortar-nos. 

No sap vostè el bé que el seu viatge ens fa a tots nosaltres, en aquesta situació de crisi polític-social i en molts casos una crisi també de fe. La seva presència ens permet comprovar que, malgrat les dificultats, no podem canviar la nostra fe, la filiació divina, i la vida eterna per un plat de llenties, un bé temporal ". 

Diverses de les preguntes dels assistents van donar peu de nou al Prelat per parlar del perdó: 

ViVisita al Centre Mèdic Walé, que l’any passat va atendre a 21.000 persones, 2.000 d’ells malalts de sida.

"Em fa molta alegria el que m’has dit: que siguem dones i homes de pau, dones i homes de perdó. Penso que, si heu llegit l'Evangeli es veu que els apòstols, els dotze primers, que no tenien molta formació, com ens pot passar a nosaltres, li diuen al Senyor, Jesucrist, "ensenya’ns a pregar". I els diu: "Quan pregueu, digueu: Pare nostre que esteu en el cel, i els va dient el Parenostre. 

I en el Parenostre, penseu-ho bé, què es diu? Perdoneu-nos, com nosaltres perdonem els qui ens han ofès. No heu estat sols aquests mesos en què ha hagut un conflicte. Us hem acompanyat. 

Jo he volgut ser-hi ... Si hagués pogut venir físicament, hagués vingut per estar amb vosaltres, per dir-vos "estimeu-vos! Sigueu dones i homes de pau! "I ara us dic: Sigueu dones i homes de perdó. Perquè així obeïm el Senyor, que ens ha dit que perdonem de la mateixa manera que Ell ens perdona". 

L’endemà el Prelat va visitar el Centre Mèdic-Social Walé, promogut per fidels de la Prelatura, amb diversos Cooperadors i amics, amb l’objectiu de col·laborar a la solució dels problemes greus d’accés a la sanitat que pateixen les classes menys afavorides de la població. 

Després de saludar el Bisbe de Yamoussoukro va tornar a Abidjan. Dimarts al matí va visitar el dispensari annex a una casa de recessos espirituals i convivències, situada al poble de M'Batto-Bouaké, a uns 30 km. d'Abidjan. 

El Prelat va animar a moltes dones a fer 'apostolat del matrimoni'.

El Prelat va poder comprovar l’expansió dels apostolats promoguts pels fidels de la Prelatura i amics des de l’ultima visita, realitzada el 1997. 

Juntament amb les activitats de promoció social que va poder visitar (Walé, Ilomba i l’escola de formació professional Yaraní), va poder informar-se sobre els projectes dirigits a futurs protagonistes del desenvolupament del país: la Universitat des Lagunes i el MDE, una escola de negocis que organitza, amb la col·laboració de l’IESE de Barcelona, ​​cursos de management per a directius d’empreses.