Mor el Dr. Joan B. Torrelló

Monsenyor Joan Baptista Torelló, que va ser durant anys vicari regional de l'Opus Dei a Viena, va morir a primera hora del dia de la festa de la Assumpció, a l'edat de 90 anys. Fou un dels primers catalans en incorporar-se a l'Obra.

Torelló havia complert el novembre de l'any passat noranta anys d'edat i ha mort en la pau del Senyor després d'haver rebut els sants sagraments. Ha mort a l'antiga casa parroquial de l'església de Sant Pere, on havia residit durant l'última època de la seva vida. 

Per a l'última setmana d'agost, està prevista una vetlla a Peterskirche, abans de la Missa de rèquiem corpore insepulto per a què l'extens cercle de familiars, amics i coneguts que han tingut contacte amb la seva tasca pastoral àmplia, generosa i fructífera tinguin la possibilitat d'acomiadar-se'n.

Torelló va arribar a Àustria el 1964 per iniciativa del fundador de l'Opus Dei, sant Josepmaria Escrivà. El cardenal König va apreciar en alt grau a Torelló com a teòleg i com a conseller. L'il·lustre difunt havia tingut cordials llaços d'amistat amb qui va ser alcalde de Viena Helmut Zilk, amb el fundador de la logoteràpia Víctor Frankl, i amb el president de Càritas, Leopold Ungar. Quan el Cardenal König va decidir confiar la tasca apostòlica de l'església de Sant Pere als sacerdots de l'Opus Dei, Torelló va poder continuar una tradició d'intensa cura d'ànimes en aquell temple.

El tret més important de la seva tasca pastoral va ser el missatge de la "crida universal a la santedat". Molt aviat va ser conegut a Viena com excel·lent pastor d'ànimes i predicador incansable. El 1995 va traspassar la direcció de l'església rectoral al seu successor, però va continuar treballant en l'atenció d'ànimes fins que, per raons d'edat, hagué de renunciar-hi.

Amb una visita, el desembre de 2010

Torelló havia nascut el 1920 a Barcelona. Va acabar l'ensenyament mitjà durant la guerra civil i va començar a estudiar medicina a la seva ciutat natal, especialitzant-se en psiquiatria. Després de la guerra va ser un dels inspiradors i activistes del grup d'artistes i intel·lectuals de Barcelona "L'Estudi", que des de la clandestinitat va lluitar amb eficàcia per conservar la cultura i llengua catalanes. Des de llavors va mantenir relacions amb Salavor Espriu, Josep Lleonard i altres poetes.

El 1941 va conèixer el fundador de l'Opus Dei, es va sentir atret pel missatge central de sant Josepmaria (seguir Crist enmig del món) i va demanar l'admissió a l'Opus Dei. El 1948 va ser ordenat sacerdot.

Poc després sant Josepmaria el va enviar a Roma i el 1949, sent encara un jove sacerdot, va iniciar a Sicília la tasca apostòlica de l'Opus Dei. Després de sis anys, el 1956, Escrivà va enviar-lo a Zuric a fer el mateix a Suïssa. Dos anys més tard el fundador va posar-lo al capdavant de l'Opus Dei per a tot Itàlia.

Monsenyor Torelló no va ser només un pastor d'ànimes molt pràctic, sinó també un profund teòleg que va publicar diversos llibres i articles en nombroses revistes de diversos països. Molt coneguts són els llibres "Psicologia i vida espiritual", "L'espiritualitat dels laics", "Psicoanàlisi i confessió". Les seves poesies en català van ser publicades en la primera antologia de poesies catalanes que es va poder editar tres anys després de la democratització del país ("Les mil Millors poesies de la llengua catalana").

Nadal de l'any 2010

Torelló va encarregar-se de la primera traducció casolana al català de Camí, la coneguda obra de sant Josepmaria. Aquell text, posteriorment editat amb l'ajut del Dr. Francesc Faus, esdevingué la primera edició a la venda, que es publicà finalment el 1955.