Cercar solucions per curar malalties en els països més pobres

La Universitat de Navarra ha impulsat l'Institut de Salut Tropical, un centre on s'investigaran malalties de països en desenvolupament en col·laboració amb equips d'especialistes i universitats de 17 països.

L'Institut de Salut Tropical de la Universitat de Navarra , promogut igual que el CIMA a través de la Fundació per a la Investigació Mèdica Aplicada, pretén trobar solucions a problemes que afecten els països més pobres, especialment a dones i nens. Aquestes malalties són presents en prop de 150 països, afecten més de 1.000 milions de persones a l'Àfrica, Amèrica llatina i Àsia, per la qual cosa provoquen gran impacte sociosanitari.

Matías Jurado, Gerent de l’Institut de Salut Tropical; Francisco Errasti Goenaga, Director General de la FIMA; Paul Alain Nguewa, Director de l’Institut de Salut Tropical; Javier Amo Fernández de Ávila, Conseller Delegat de Alpha Plus.

L'Institut de Salut Tropical està format per 3 unitats de recerca que es centren en l'estudi de malalties parasitàries, bacterianes i víriques. Inicialment aborda tres patologies, la malaltia de Chagas, la brucel·losi i la leishmaniosi. "Promou una investigació científica orientada a millorar la prevenció i control, el diagnòstic i tractament d'aquestes malalties, amb la finalitat de contribuir a la seva eradicació. L'objectiu és ajudar els països en desenvolupament a participar en l'estudi d'aquestes malalties, fomentar la formació dels científics i agents sanitaris i transferir coneixements tecnològics. Actualment, el grup de treball col·labora amb 20 centres de recerca i universitats de 15 països", explica el Dr. Paul Nguewa, director del centre. Es preveu que l'equip de científics que treballen en aquestes pandèmies compti amb més de 50 professionals, entre investigadors i tècnics.

Equip de Malaltia de Chagas

El nou centre neix de l'experiència de la Universitat de Navarra que, a través de les facultats de Ciències, Farmàcia, Medicina i Infermeria, del CIMA , del Centre de Recerca en Farmacobiologia Aplicada ( CIFA ) i de la Clínica Universitària de Navarra , investiga des de fa dècades en algunes de les anomenades "malalties oblidades".

Primeres iniciatives solidàries

Francisco Errasti, director de la Fundació per a la Investigació Mèdica Aplicada (FIMA), i el Dr. Paul A. Nguewa i Matías Jurado, director i gerent de l'Institut de Salut Tropical, respectivament, van exposar els objectius de l'institut i les primeres accions realitzades, entre les quals hi ha un acord de col·laboració amb Alpha Plus i un altre amb Vodafone.

Equip de l'Institut de Salut Tropical

"Tots podem col·laborar amb la investigació biomèdica", assegura Francisco Errasti, director general de CIMA i membre de la junta directiva de l'Institut de Salut Tropical. Aquesta entitat ha signat un acord de col·laboració amb la gestora de fons Alpha Plus pel qual es dóna la meitat de la comissió de gestió del pla de pensions AP Horizonte per finançar la investigació en malalties del Tercer Món. Traspassar el pla és gratuït i es mantenen els mateixos avantatges fiscals, alhora que es contribueix sense cap cost ni esforç a aquest projecte. A més, els clients de Vodafone també poden col·laborar enviant un SMS amb la paraula CIMA al 28052. L'import íntegre (1,2 €) del missatge es donarà al projecte.

50 professionals per a tres unitats de recerca

L'Institut de Salut Tropical comptarà amb més de 50 professionals i tres unitats d'investigació en cinc laboratoris.

Equip de Laboratori de Vacunes

Més de mil milions de persones pateixen una o diverses malalties tropicals:

Malaltia de Chagas. Afecta a 10 milions de persones. Es transmet als humans per la picada d'un insecte (xinxes del gènere Triatoma). Només hi ha tractament per a la fase aguda i amb fàrmacs tòxics i mal tolerats. Provoca, en fase crònica, danys al cor, a l’esquelet i pot conduir a una aturada cardíaca.

Brucel·losi (Febre de Malta). El 80% de la població està en risc de contraure aquesta malaltia infecciosa per exposició a animals domèstics afectats. Per això, és imprescindible el control animal. Causa febre, artritis, debilitat general, etc.

Leishmaniasis. Cada any es diagnostiquen 2 milions de casos. Són malalties produïdes per paràsits i es transmeten per la picada de flebotomo (petit mosquit). Hi ha pocs fàrmacs i tòxics. Pot afectar el fetge i la melsa.