"Missió Metròpolis", una iniciativa per promoure la nova evangelització

El dia 23 de febrer va tenir lloc la presentació de la “Missió Metròpolis”, una iniciativa pastoral promoguda pel Pontifici Consell per la Promoció de la Nova Evangelització.

Aneu per tot el món i anuncieu la bona nova de l’evangeli a tota la creació  (Mc 16,15)  

Dijous dia 23 de febrer, al migdia, ha tingut lloc, a la Sala de Juntes del Palau Episcopal de Barcelona, la conferència de premsa de presentació de la “Missió Metròpolis”, en la qual han intervingut el Sr. Cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona, el Dr. Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i coordinador de la comissió organitzadora per a treballar aquesta iniciativa, i Mn. Bruno Bérchez, delegat de pastoral de joventut de l’arquebisbat de Barcelona.

El Sr. Cardenal ha començat la seva intervenció explicant l’origen de la “Missió Metròpolis”, una nova iniciativa pastoral promoguda pel Pontifici Consell per la Promoció de la Nova Evangelització, presidit per l’arquebisbe Rino Fisichella, que es durà a terme, durant aquesta Quaresma, a dotze ciutats europees (Barcelona, Budapest, Brussel·les, Dublín, Frankfurt, Lisboa, Liverpool, París, Torí, Varsòvia, Viena i Zagreb), i ha detallat les activitats que es desenvoluparan a Barcelona, les quals seran comunes a les dotze ciutats europees, adaptades a cada situació, sobretot dedicades a la formació, en ordre a promoure la nova evangelització, a oferir la fe amb un nou ardor, involucrant les parròquies, les comunitats i les institucions de la diòcesi.

El Sr. Cardenal ha afegit que en la nova evangelització, que es dóna en països que fa segles que han estat evangelitzats, es vol donar importància a la Paraula de Déu, al bisbe diocesà, a la Catedral, a la conversió i a l’acció social. Per aquest motiu, la iniciativa de la “Missió Metròpolis”, a Barcelona, es concretarà en la lectura pública de diversos fragments de l’Evangeli segons Sant Marc, per part de disset personalitats de la cultura, dels mitjans i de l’esport, intercalada amb intervencions musicals, que tindrà lloc el diumenge 4 de març, a les 18 h, al Palau de la Música Catalana, amb l’assistència de representants de les parròquies i realitats eclesials de l’arxidiòcesi. A més, s’ha publicat l’Evangeli de Marc en deu llengües i també una edició catalana i una edició castellana (de 10.000 exemplars cada una) amb subsidis didàctics, materials pedagògics, unitats i preguntes per a la reflexió, per tal que es pugui fer arribar a persones conegudes que han deixat la pràctica religiosa o se senten allunyades de l’Església.

Així mateix, es vol posar en relleu que el bisbe és en l’Església diocesana el primer evangelitzador. Per això, el Sr. Cardenal farà una catequesi als catecúmens, una altra als joves i una altra a les famílies. La catequesi als catecúmens es farà el dia 26 de febrer, a les 17.30 h, a la Catedral de Barcelona; la dels joves, el dia 10 de març, a les 17.30 h, a la Parròquia de Betlem i la de les famílies, el dia 24 de març, a les 17 h, a la Basílica de la Sagrada Família.

El Sr. Cardenal ha afegit que “el missatge de Jesucrist porta a la conversió, a prendre consciència dels nostres pecats i celebrar el sagrament de la Reconciliació com expressió de l’amor misericordiós del Senyor”. Per això, es vol potenciar la celebració d’aquest sagrament durant la quaresma a la Catedral i arreu. A la Catedral, hi haurà la celebració comunitària del sagrament del Perdó, amb la participació de totes les parròquies de l’arxiprestat, el 16 de març, a les 19.30 h.

Una altra de les activitats evangelitzadores serà una lectura de fragments del llibre de les Confessions de Sant Agustí, dirigida als professors de les universitats que hi ha a l’arxidiòcesi, amb introduccions del Dr. David Jou. Aquest acte tindrà lloc el dia 20 de març, a les 19 h, a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona.

Per últim, el Sr. Cardenal ha exposat una acció pastoral social que es durà a terme per promoure la Nova Evangelització: la presentació i potenciació del projecte d’ajut als Joves a l’atur -el 50% de la joventut-, realitzat per Càritas Diocesana.

Per part seva, Mn. Bruno Bérchez ha presentat més concretament la catequesi que es farà pels joves, que versarà sobre qui és Jesús, sobre “Jesús i els joves d’avui”, i ha destacat que en finalitzar l’acte s’entregarà als joves l’Evangeli de Marc i se’ls proposarà que pensin alguna forma per entregar l’Evangeli a altres joves, per tal que siguin conscients que ells tenen un tresor entre mans i el poden transmetre a les seves amistats.

A continuació, el Dr. Armand Puig ha expressat que la “Missió Metròpolis” consisteix en el fet de ‘sortir’, anar a trobar persones, sense jutjar ningú, i ‘anunciar’, i ha donat indicacions per a la lectura de l’edició de l’Evangeli de Marc, que consta d’una introducció, dotze unitats amb un comentari previ i un guió indicatiu amb preguntes per a la reflexió personal o comunitària, del qual també es farà un DVD per a persones sordes i invidents.

Finalment, el Sr. Cardenal ha agraït l’assistència als representants dels diferents mitjans de comunicació i tot el que faran per poder difondre les activitats de la Missió Metròpolis, i ha afegit que els cardenals i arquebisbes avaluaran l’experiència de la "Missió Metròpolis" el proper mes de juliol.

Barcelona, 23 de febrer de 2012

    Gabinet d'Informació de l'Església a Catalunya