Un "Bronx" més enllà de la droga, la delinqüència i la pobresa

"Drugs, crime and poverty": per a molta gent, aquestes tres paraules defineixen el barri del Bronx (New York). Afortunadament, els veïns més joves s'estan esforçant per guanyar-se un futur. Crotona és una obra corporativa de l'Opus Dei que els ajuda a fer-ho.

Crotona Center, que va néixer per iniciativa d'algunes persones de l'Opus Dei i amics, té la seu a un local situat al número 843 de Crotona Park North.
Crotona: Nova York (EUA). Labor social amb nois joves. OBJECTIU: educació de valors en un entorn difícil. ANY de creació: 1988. BENEFICIATS: 240 nois / any.

L'arrel del problema

El Bronx és un barri de Nova York conegut, sobretot, per les xacres socials. Si hagués de creure l'estereotip, la tríade "drugs, crime and poverty" (droga, delinqüència i pobresa) seria la única veritat del Bronx. Gràcies a Déu, la realitat és més rica: només cal obrir els ulls per adonar-se'n.

John Deida no nega que al barri existeixin aquests problemes, però pensa que l'arrel dels mals del Bronx és d'un altre tipus. Segons la seva opinió, el principal obstacle perquè els joves del Bronx surtin de la marginalitat és el que ell anomena la pobresa cultural: molts nois, explica John, ni tan sols se senten estimulats a intentar millorar la seva situació, fugen de l'esforç, busquen només la comoditat, el camí fàcil. John va participar en els programes de Crotona Achievement Center com a alumne fa anys, quan era un adolescent. Després va ajudar com a voluntari, mentre estudiava Lingüística a la Universitat.

Crotona Center, que va néixer per iniciativa d'algunes persones de l'Opus Dei i amics, té la seu a un local situat al número 843 de Crotona Park North.

"Quan era voluntari a Crotona", recorda John, "sovint feia llegir els alumnes en veu alta articles de The Economist o del Wall Street Journal, i discutia amb ells sobre el seu contingut, que normalment era algun tema d'interès nacional o internacional". Es tractava d'una manera d'ajudar els nois a entrenar l’atenció i a millorar en capacitat de comprensió, vocabulari i pronunciació. Però era també -com explica Dave Holzweiss, promotor de Crotona i actual director de la fundació que sosté el centre, la South Bronx Educational Foundation- una manera de fer-los participar en qüestions que afecten a tothom i de presentar-los el rostre amable d'actituds morals positives com l'autodomini o l'esperit de servei.

La missió de Crotona Crotona Center , que va néixer per iniciativa d'algunes persones de l'Opus Dei i amics, té la seu a un local situat al número 843 de Crotona Park North. Fa uns anys, un donatiu generós de l'empresa UPS va permetre restaurar el local, que fins aquell moment presentava un aspecte forçosament descuidat.

Participen en les activitats de Crotona nois d'edats compreses entre els 10 i els 18 anys, que hi van perquè se'ls estimula a prendre seriosament la seva formació acadèmica i humana. "No estem només per assessorar acadèmicament els nois, ni tampoc per organitzar uns fantàstics moments d'entreteniment. La nostra missió és ajudar-los a millorar en la seva personalitat, a ser exigents amb ells mateixos, a convertir les seves vides en una cosa gran", comenta Eddie Llull, coordinador d'activitats de Crotona.

Eddie Llull: 'La nostra missió és ajudar-los a millorar en la seva personalitat, a ser exigents amb ells mateixos, a convertir les seves vides en una cosa gran'.

"Durant una època -reconeix Kevin, alumne de Crotona- jo buscava en els meus companys d'escola la seva atenció, no la seva amistat. En realitat ni tan sols sabia què era l'amistat. Sabia que si a classe feia alguna ximpleria els altres riurien, i per sentir-me acceptat feia ximpleries. A Crotona vaig aprendre, sobretot per experiència, que l'amistat és una relació fundada en la veritat, l'amor i el respecte de la llibertat personal. En què es tradueix això? Bé, ara per exemple tracto d'entendre els meus amics com són i no com jo vull que siguin. És curiós, però com més els conec, més aprecio el bo que hi ha en ells".

'Alguns ens miren amb escepticisme', diu Holzweiss. 'Pensen que és massa exigent per als nois. Com pots pretendre que un nen de deu anys llegeixi articles especialitzats?, diuen.

De vegades, els tutors són els únics models positius que els nois poden trobar en les seves vides. No és infreqüent que fins i tot arribin a representar, per a ells, la figura del pare: els contextos familiars problemàtics en aquest barri són relativament habituals. Els tutors, en tot cas, procuren sempre transmetre una visió positiva de la família. "No estàs sol", els diuen, "ets part d'un grup d'amics i d'una família. Has enfocar les teves accions pensant en els altres, conscient que no vius sol, que tot el que fas repercuteix en el teu entorn".

'Durant una època', reconeix Kevin, alumne de Crotona, 'el que buscava en els companys d'escola era l’atenció, no l’amistat. En realitat ni tan sols sabia què era l'amistat'.

Com pots pretendre...?

Els nois arriben a Crotona cap a les quatre de la tarda, i el primer que fan és posar-se a estudiar: realitzen les tasques escolars i aclareixen amb els tutors els dubtes. Després hi ha una estona de tertúlia en comú, en l'ambient càlid i confortable de la sala d'estar: una magnífica ocasió per aprendre a escoltar i per compartir idees i projectes amb els altres.

A Crotona, les activitats ordinàries dels dies escolars es complementen amb altres especials que tenen lloc els dissabtes i amb les d'estiu. El programa és sempre ampli i variat: col·loquis amb professionals de prestigi, visites a empreses, laboratoris, etc. No fa gaire, els alumnes de Crotona, sota la direcció d'un estudiant d'Art, van organitzar una exposició de pintura.

"Alguns ens miren amb escepticisme", diu Holzweiss. "Pensen que és massa exigent per als nois. Com pots pretendre que un nen de deu anys llegeixi articles especialitzats?, diuen. I d'entrada suposen que no diem la veritat. També el Senyor podria haver dit: 'Aquests homes no entenen res, així que em limito a comunicar-los només algunes coses parcials'. I en canvi no va actuar així. Va revelar tota la veritat".

Si desitgeu rebre més informació o col·laborar econòmicament amb Crotona podeu adreçar-vos a:

Crotona Center

Correu electrònic: crotona@sbef.org

Direcció: 843 Crotona Park North. Bronx, New York 10.460 (USA)

Tel: (718) 861-1426

www.sbef.org