El prelat de l’Opus Dei a Girona

Mons. Xavier Echevarría ha tingut aquest diumenge a Girona una trobada amb prop de 2.000 persones, al pavelló d’esports de l’escola Bell-lloc del Pla. Amb la fidelitat en allò corrent, “ajudem a estendre aquesta onada d’amor de Déu”, ha explicat. Us n’oferim un resum.

Unes dues mil persones han participat aquest diumenge al matí a una trobada amb el bisbe prelat de l’Opus Dei, mons. Xavier Echevarría, a Girona. La gran afluència de públic no ha estat obstacle perquè l’acte tingués l’aire d’una tertúlia informal, oberta a totes aquelles persones que participen a les activitats de la Prelatura a la capital gironina i al conjunt de la demarcació. L’escenari escollit ha estat el pavelló d’esports de l’escola Bell-lloc del Pla.

Mons. Echevarría ha estat rebut amb un aplaudiment molt emotiu. Després de resar l’Àngelus, les seves primeres paraules han estat per recordar sant Josepmaria. L’escenari estava decorat amb una gran fotografia del riu Onyar al seu pas per la ciutat de Girona, i en lloc visible s’ha col·locat una imatge de la Mare de Déu del Roser, que a Bell-lloc anomenen Rosa d’abril.

El prelat de l’Opus Dei ha començat la seva intervenció animant a ser magnànims: “Des de Girona podem i hem d’arribar a tot el món; no empetitiu la grandesa de Déu”. A més, ha demanat pregàries per al sant Pare Benet XVI: “demaneu pel Papa, demaneu més pel Papa, demaneu sempre pel Papa, i que tingueu el convenciment que gasta la seva vida per cadascuna i per cadascú”. Prenent el sant Pare com a exemple, ha suggerit als presents que es moguin “sempre amb optimisme”, malgrat les dificultats.

En la primera intervenció del públic, Anna Maria ha arrencat de nou grans aplaudiments quan ha felicitat el Prelat –“per molts anys!”- pel seu recent aniversari. Mons. Echevarría ha respost demanant oracions “perquè a última hora no toqui el violó”. Ha preguntat, Anna Maria: “Com tenir la fe que dugué sant Josepmaria a superar totes les dificultats?”. Com a resposta, el prelat de l’Opus Dei aconsella no considerar-nos superiors –“no ens hem de sentir millors que els altres”- i tractar molt Déu present en l’Eucaristia. En referència a la Prelatura, ha explicat: “ens estan cridant de Vietnam, de Xina, de molts llocs. Que hi coparticipeu. Com?, amb la fidelitat en allò corrent”, ha afegit. D’aquesta manera, “ajudem a estendre aquesta onada d’amor de Déu que Ell ha volgut que vingui amb l’Opus Dei”.

Quim, l’arquitecte del pavelló en el que es desenvolupava la trobada, ha demanat suggeriments per afrontar la situació de crisi actual. “No podem viure aliens a les necessitats de totes les persones", i ha demanat que es resi pels que "són a l’atur, per què no es desperin”, ha respost. Malgrat les dificultats, “la pobresa, l'escassetat és una altra manera amb què les animes poden adonar-se de la dependència que hem de tenir de Déu", ha conclòs.

Al llarg de poc més de 45 minuts, el prelat ha parlat també sobre la vocació dels fills, als precs de la Mireia, i sobre la formació del jovent, a petició del Robert, jove estudiant de magisteri, de Joan, pare de família, i de Pili, funcionària i mare de sis fills.

Gemma, de Blanes, li ha explicat la seva experiència com a catequista, i ha demanat suggeriments per aplicar l’any de la Fe, que Benet XVI ha convocat. En resposta, el Prelat ha ofert idees molt concretes: resar pel Papa, llegir la seva carta Porta Fidei, estimar el sagrament de l’Eucaristia, apropar persones al sagrament de la confessió, resar el Rosari en família, llegir el Catecisme de l’Església Catòlica i el seu compendi, saber demanar perdó quan ens equivoquem i, per últim viure la fe tots els dies, i no ser cristians “només de diumenge”.

El moment més emotiu ha arribat amb la pregunta de la Sandra, mare d'un nen i una nena i sotsdirectora del col·legi Les Alzines de Girona, que ha volgut que el seu fill Marc, de 7 anys, regalés al Pare “un CD de música marxosa amb missatge positiu” preparat per ella mateixa. La Sandra ha volgut comentar amb el Prelat idees sobre la formació dels pares de l’escola, i el temor dels joves per adquirir el compromís del matrimoni. Mons. Echevarría ha animat a respondre afirmativament a la vocació matrimonial, si això és el que Déu demana: “el matrimoni és estrenar l’amor cada dia”.

Com és habitual en aquestes trobades, Mons. Echevarría ha volgut concloure amb una petició a tots els presents perquè recolzin el sant Pare i perquè resin per totes les autoritats.

Seguint les petjades de sant Josepmaria

Aquesta era la primera estada de Mons. Xavier Echevarría a Girona des de que fou nomenat prelat de l’Opus Dei, el 1994. De tota manera, ja coneixia l’indret i la ciutat per les dues ocasions en les quals havia acompanyat sant Josepmaria.

La primera vegada fou l’octubre de 1966, un any després de començar l’escola. Venien de Castelldaura, una casa de recessos i convivències situada a Premià, al Maresme, i viatjaven cap a França camí de Roma. Sant Josepmaria va voler aturar-se una estona per conèixer aquella nova iniciativa impulsada per pares que encomanava la formació espiritual dels alumnes a l’Opus Dei. L’estada fou només d’una hora, aproximadament.

La segona va ser el novembre del 1972, amb motiu de la catequesi que va desenvolupar per tota la Península Ibèrica. Va mantenir una trobada similar a la que avui, gairebé 40 anys després, ha tingut un successor seu. Sant Josepmaria recordava molt bé la visita de 1966: “Fa uns anys, no molts, vaig venir per aquí, i vaig veure moltes coses bones. Vaig trobar unes ànimes meravelloses... No els vull tirar més floretes, perquè es posaran orgullosos. Vaig veure la masia vella, i poc més. Però ara això és una meravella. Em venen a la memòria aquells versos d'un Salm: montes sicut cera fluxerunt a facie Domini... Tots els obstacles, han desaparegut davant d'aquests homes i d'aquestes dones de fe. És una meravella”.

    M.A.