Cardenal Rouco: "El matrimoni és un instrument evangelitzador de primer ordre"

El Cardenal Arquebisbe de Madrid va presidir el dijous 20 de setembre de 2012 la clausura de la fase diocesana de la causa de canonització del matrimoni format pels servents de Déu Paquita Domínguez Susín i Tomás Alvira Alvira, tots dos fidels de la Prelatura de l'Opus Dei.

Davant els vuit fills vius del matrimoni, i nombrosos devots dels servents de Déu, que omplien la cripta de la basílica pontifícia de San Miguel, Monsenyor Rouco Varela va destacar que "models com aquest matrimoni són un instrument evangelitzador de primer ordre per a les joves generacions".

El cardenal Rouco va recordar que "estem davant un exemple de la vocació a la santedat que el concili Vaticà II ha alimentat com a crida universal de tots els batejats, camí que sant Josepmaria Escrivà va il·luminar i va divulgar des de 1928".

"L'ambient de casa era d'enorme afecte perquè ells es desvivien per nosaltres"

Pel cardenal arquebisbe de Madrid "aquest procés de canonització confirma, com diu Benet XVI, que ser sant no suposa fer rareses ni coses espectaculars, o que aquestes persones siguin immaculades. En canvi sí suposa una lluita decidida per unir-se a Déu en l'ordinari i viure bolcats en els altres". El cardenal va mostrar la seva alegria davant el fet que un nombre creixent de laics estigui en processos de canonització, i va destacar que "l'Església vol proposar models de santedat entre persones que han viscut amb plenitud la seva vocació matrimonial".

"Avui és un dia de festa per a molts cristians del món sencer, i més per a moltes persones de tota classe i condició que acudeixen a la intercessió dels servents de Déu Tomás i Paquita i obtenen gràcies del Cel, com testifiquen els favors recollits en aquests anys.". Amb aquestes paraules s'ha dirigit el Dr. José Carlos Martín, postulador de la causa, als més de cent assistents a la sessió de cloenda del procés diocesà de canonització del matrimoni Alvira. Aquest acte ha tingut lloc a la cripta de la basílica pontifícia de San Miguel i ha estat presidit pel Cardenal Arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela.

'Avui és un dia de festa per a moltes persones de tota classe i condició que acudeixen a la intercessió dels servents de Déu Tomás i Paquita'

Durant l'hora i mitja que ha durat la cerimònia s'ha destacat la manera en què els servents de Déu van saber unir el seu amor matrimonial amb l'amor a Déu.

"Actualment, i a causa de l’impuls de Joan Pau II, són diversos els processos de canonització de matrimonis que s'estan instruint en diverses diòcesis"

A l'acte han assistit vuit dels nou fills que van tenir. Pilar Alvira, quarta dels fills del matrimoni, destaca dels seus pares "la seva enorme capacitat d'estimar. L'ambient de casa era de gran afecte perquè ells es desvivien per nosaltres i ens van ensenyar també a fer-ho així uns amb altres".

D'aquesta manera, conclou la fase diocesana del procés de canonització que va començar el 19 de febrer de 2009 quan el cardenal de Madrid va presidir la sessió d'obertura d'aquest procés.

Tomás i Paquita en una foto de nuvis. Es van conèixer el 1926, en un viatge d'estudis a Barcelona.

En l'acte es van tancar i lacrar les caixes que contenen els més de deu mil folis amb les proves documentals i testificals reunides pel tribunal des de febrer del 2009, i que seran enviades pel seu estudi a la Congregació per a les Causes dels Sants a Roma. La Congregació estudiarà aquesta documentació per concedir els Decrets de validesa i es començarà l'elaboració de la Positio super vita et virtutibus et famae santitatis de cada un dels servents de Déu.

El 1971 van anar a Roma i van poder estar amb sant Josepmaria, gran amic de Tomás des que es van conèixer l’1 de setembre de 1937.

Una breu biografia

Tomás Alvira (1906-1992) va ser Catedràtic de Ciències Naturals i Investigador del CSIC, impulsor de Foment de Centres d'Ensenyament i d'una Escola de Magisteri. Va escriure nombroses obres en el camp de les Ciències Naturals i de la Pedagogia moderna.

Francisca Domínguez (1912-1994), va ser Mestra Nacional en diverses localitats del Pirineu aragonès, fins les seves noces, a Saragossa, el 16 de juny de 1939.

El matrimoni Alvira tenia il·lusió per conèixer diferents llocs. Aquí estan de visita a Sant Sebastià.

Fidels a l'esperit de l'Opus Dei, van transmetre als nou fills i a moltes persones un exemple de vida cristiana, conreant una vida de pietat intensa i lluitant per practicar les virtuts i convertir la seva casa en "una llar lluminosa i alegre", amb paraules de sant Josepmaria.

Altres matrimonis

Fins al moment s'han realitzat dos beatificacions de matrimonis: la de Lluís i Maria Beltrame Quattrocchi (2001) i la dels pares de Santa Teresina de l'Infant Jesús, Louis Martin i Zélie Guérin, el 2008. Actualment, i a causa de l’impuls de Joan Pau II, són diversos els processos de canonització de matrimonis que s'estan instruint en diverses diòcesis, com els de Manuel Casesnoves i Adela Soldevila, a València; Fernando Crespo i María de Miguel, a Lleó, i el matrimoni Balmori, a Mèxic.