Els periodistes reconeixen el paper de sant Josepmaria com a defensor de la importància i dignitat dels mitjans de comunicació

Nombrosos periodistes de diferents mitjans han participat en la presentació de l'edició crítica històrica de "Converses amb monsenyor Escrivà de Balaguer", un llibre en què es recullen set entrevistes realitzades a sant Josepmaria entre 1966 i 1969 en mitjans nacionals i internacionals.

En un homenatge a la professió periodística, comunicadors de reconeguda trajectòria coincideixen en afirmar que sant Josepmaria era un apassionat de la llibertat i de la veritat, i que d'aquesta passió va néixer la seva defensa i el seu impuls d'un periodisme humà i de qualitat.

Pilar Urbano entrevistà al Dr. José Luis Illanes, autor de l'edició crítica-històrica de 'Converses'.

"Sant Josepmaria era un home profundament convençut de la força de la veritat. Em sembla que això el va portar a considerar el periodisme com una professió molt rellevant. Deia que era necessari que els professionals del periodisme fossin gent que, de veritat, estimés la veritat i estimés el món apassionadament". Així ha destacat Mònica Herrero, degana de la Facultat de Periodisme de la Universitat de Navarra, la relació entre sant Josepmaria i la comunicació durant la seva intervenció en la taula rodona virtual que ha tingut lloc a Madrid durant la presentació de l'edició crítica-històrica de "Converses amb monsenyor Escrivà de Balaguer".

Nombrosos periodistes de reconeguda trajectòria professional i de diferents mitjans van participar en la presentació de l'edició crítica-històrica de 'Converses'.

Altres 40 periodistes de reconeguda trajectòria professional i de diferents ideologies, han participat en aquest acte, que ha esdevingut un homenatge al periodisme de qualitat i una mostra d'agraïment al reconeixement de sant Josepmaria al paper dels mitjans de comunicació, manifestat, entre altres coses, a les set entrevistes que es recullen en el llibre objecte d'estudi, així com en la posada en marxa dels estudis universitaris de periodisme a través de la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra, organitzadora de l'acte.

Jorge del Corral, periodista i membre de l'equip fundador d'Antena 3, ha subratllat que sant Josepmaria era un convençut ferm que "sense llibertat no hi ha periodisme, el que hi ha és propaganda. El periodista ha de fugir del sensacionalisme i de les veritats a mitges".

Respecte i servei

Andrés Garrigó, periodista i autor d'una de les entrevistes al sant espanyol, ha destacat alguns aspectes de la seva defensa de la deontologia professional, un tema d'especial rellevància en aquests moments de crisi en el sector de les empreses d'informació. Segons ell, sant Josepmaria "sempre va dir que fer periodisme és respectar les persones, la llibertat, i la veritat. I que era molt important buscar bones fonts, sentir els dos tocs de campana. En qualsevol cas, va rebutjar fer informacions unilaterals, sense contrastar, sense escoltar les dues parts".

La presentació de l'edició crítica històrica de 'Converses' va tenir lloc a la seu de la Universitat de Navarra al carrer Zurbano de Madrid.

Per la seva banda, Ramón Pérez Maura, adjunt al director d'ABC, ha manifestat la necessitat de "repetir aquesta advertència de sant Josepmaria que el periodisme és servir, perquè cada vegada més hi ha gent que ve als mitjans de comunicació, i que ve a estar en els mitjans, no per servir, sinó per servir-se dels mitjans".

Mestre de comunicació

El periodista i escriptor Arturo San Agustín ha assenyalat que "sant Josepmaria és l'únic sant que ha parlat de periodisme. Com era un bon comunicador, sempre va tenir present que els mitjans de comunicació són necessaris".

Dr. José Luis Illanes

En aquesta línia, el periodista i rector de la Universitat de Navarra, Alfonso Sánchez Tabernero, ha destacat que "sabia molt de periodisme, perquè tenia empatia amb les persones". Ho assenyala també la periodista i presentadora Helena Resano en recalcar que "va entendre el poder dels mitjans".

Joaquín Navarro-Valls, director de l'Oficina d'Informació del Vaticà amb Joan Pau II, ha apuntat també que "el missatge que sant Josepmaria havia d'oferir era enorme, i havia d’adaptar-lo al mitjà en què es difon. Això el va portar inevitablement al tema del periodisme. Però hi ha una altra cosa: no és que ell s'interessés molt en el periodisme, era que molts periodistes s'havien interessat per ell. Aquest era el tema".

Pilar Urbano.

La passió de sant Josepmaria per la llibertat i la veritat, i el seu coneixement del món de la comunicació, el van portar a impulsar la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra ja que, com ha afirmat Juan Kindelán, periodista i empresari del sector, sant Josepmaria "el que volia era que els periodistes tinguéssim una educació universitària", ja que "als periodistes, ens volia i ens valorava", com ha assenyalat Covadonga O'Shea, exdirectora de la revista TELVA.

Esteban López-Escobar, catedràtic d'opinió pública, ha assenyalat que el fundador de l'Opus Dei va ser "pioner en la posada en marxa d'una facultat de periodisme. Però pioner, no a Espanya, sinó a Europa". Iñaki Gabilondo va recordar "la gran qualitat humana i professional dels qui van començar l'Institut de Periodisme, gent amb arrels, amb conviccions, que tenien visió internacional, com Antonio Fontán, Luka Brajnovic, José Luis Comellas, entre d'altres".

Un missatge per sempre

Converses amb monsenyor Escrivà de Balaguer " aborda temes que ara són intensament actuals", com ha destacat José Apezarena, director d’El Confidencial Digital. En concret, es tracta de "preguntes rellevants amb respostes interessants", segons l'opinió de Sánchez Tabernero, sobre família, educació, universitat, el paper dels cristians en la societat, la humanització de les realitats ordinàries i l'Església. Segons O`Shea, "les respostes, que són de l'any 68, podrien ser-ho del 2068".

Mónica Herrero, degana de la Facultat de Periodisme de la Universitat de Navarra, ha destacat que 'sant Josepmaria era un home profundament convençut de la força de la veritat'.

És el que emfatitza Gustavo Entrala, artífex del twitter de Benet XVI, quan assenyala que, "si salvem la pantalla de prejudicis que es poden tenir sobre el Fundador de l'Obra i entrem en el llibre, a mi em captiva el llenguatge modern de sant Josepmaria. S'entén tot, i això no sol ocórrer amb persones de fa molts anys".

El periodista Germán Yanke ha afirmat que en llegir aquestes entrevistes "un es troba amb una persona excepcional, però de carn i ossos, amb el qual es pot parlar d'una cosa i d'una altra. Un llegeix aquestes entrevistes i té la impressió que qualsevol dels qui entrevista podria haver dit qualsevol cosa, fins i tot una gran crítica, i ell s'ho hagués pres com una conversa".

'Un llegeix aquestes entrevistes i té la impressió que qualsevol dels qui entrevista podria haver dit qualsevol cosa, fins i tot una gran crítica, i ell s'ho hagués pres com una conversa', va afirmar Germán Yanke.

El director d'El Mundo, Pedro J. Ramírez, ressalta també l'interès de la seva persona i del seu missatge: "Si a mi em diuen que triï mitja dotzena dels meus contemporanis als quals m'hagués agradat entrevistar, no sé quin hagués estat el resultat, però, sens dubte, m'hagués agradat entrevistar Escrivà de Balaguer".