Productes del camp per la Mare de Déu de Torreciutat

Un nombrós grup de pelegrins de Tarragona, Tortosa, Reus, Ripoll, Martorell, Gavà, Sant Joan Despí, Castelldefels, Viladecans i Barcelona van participar del romiatge familiar al Santuari de Torreciutat el 25 de maig.

Fa 34 anys que des de Martorell s’organitza un romiatge al Santuari de Torreciutat (Osca). Aquest any s’hi han sumat pelegrins d’altres ciutats catalanes com Tarragona, Tortosa, Reus, Ripoll, Gavà, Sant Joan Despí, Castelldefels, Viladecans o Barcelona. Els actes van començar a mig matí amb una processó amb les imatges de la Mare de Déu Assumpta, patrona de Martorell, la Mare de Déu de la Misericòrdia, de Reus, la Mare de Déu del Claustre, de Tarragona –ambdues celebraven els 10 anys dels seu primer pelegrinatge a aquest santuari-, també hi era present la Mare de Déu de la Cinta –que en celebrava els 25 anys del seu primer romiatge- Santa Maria de Ripoll i la Verge del Bon Viatge, Patrona de Sant Joan Despí. El repic de campanes va acompanyar els participants durant el recorregut des de l’entrada del santuari fins al temple mentre entonaven diversos cants marians en honor de la Mare de Déu.

Després de la processó dels pelegrins van fer una ofrena de productes típics catalans molt variats, com oli, cava, pastes, vi i fruits del camp, així com nombrosos rams de flors. Seguidament una eucaristia que va ser concelebrada per Mons. Jaume Pujol junt amb el Dr. Javier de Mora-Figueroa, rector de Torreciutat, així com diversos rectors de les esglésies de les comarques d'on procedien els fidels. Els cants litúrgics van anar a càrrec de la Coral d'Amics de la Catedral de Tarragona dirigida per Mn. Miquel Barbarà junt amb Josep-Enric Peris com a organista.

En l’homilia l’Arquebisbe de Tarragona va dir als assistents: "vosaltres heu dipositat als peus de la Mare de Déu tantes flors, tants regals... però dipositeu també els vostres cors, i veureu com Maria us acull, us consola i us dóna la seva benedicció". També va explicar que la seva primera visita a Torreciutat va ser l’any 1972, i afegí que sant Josepmaria sent a Roma va dir que aquest santuari seria un lloc de conversió: "per això les capelles de confessionaris a la cripta són un lloc de consol, de misericòrdia i de perdó , un lloc d'esperança i de pau, fruit de la reconciliació amb Déu i amb els germans que experimenta qui s'acosta al sagrament de la penitència".

En acabar la missa els fidels van entonar el cant d’«El Virolai» en honor de Santa Maria i la coral va oferir una breu actuació al temple del santuari. Després de dinar els pelegrins van poder gaudir d'un quadre de jotes ofert per un grup de ballarins i cantants de l'agrupació folklòrica "Aires monegrinos" de Sarinyena (Osca).

La jornada va finalitzar amb el rés del rosari portant les Patrones de les diverses localitats participants a les espatlles i amb l'exposició solemne del Santíssim. Abans d'emprendre el retorn, els participants van poder acomiadar-se de les imatges que es van quedar al temple per a després tornar al seu lloc a la galeria mariana.

El Santuari de Torreciutat (www.torreciudad.org), construït prop de l’ermita que duu el mateix nom, a Osca, fou fruit del desig de sant Josepmaria i dels fidels de l’Opus Dei de difondre el missatge cristià entre la societat. Era la seva intenció que aquest temple dedicat a la Mare de Déu contribuís a apropar els homes a la Verge Maria i fos punt de retrobament amb Déu. El temple compta amb un bell retaule obra del català Joan Mayné.