Benedicció d’una imatge de sant Josepmaria a la Basílica de la Mercè

Va presidir l’acte l’arquebisbe de Barcelona, Mons. Lluís Martínez Sistach, acompanyat de Mons. Xavier Echevarría, bisbe prelat de l’Opus Dei.

Imatge de sant Josepmaria a la Mercè

Ahir divendres va tenir lloc a la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè la benedicció d’una imatge de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer. Va presidir l’acte l’arquebisbe de Barcelona, Mons. Lluís Martínez Sistach, acompanyat de Mons. Xavier Echevarría, bisbe prelat de l’Opus Dei. La col·locació de la imatge a la Basílica ha estat una iniciativa de la Germandat de la Mare de Déu de la Mercè, per tal de commemorar la important relació de Sant Josepmaria amb la patrona de Barcelona. En la imatge hi figura el sant encomanant-se a la Mercè.

Com va recordar Mons. Martínez Sistach, “el 21 de juny de 1946 hi ha un fet important vinculat a aquesta basílica. Important per a tots, per a tota l’Església. És la visita de sant Josepmaria, que també va venir altres cops. Emprenia un viatge a Roma. Després de les gestions que va realitzar allà, va tornar de nou per agrair a la Mare de Déu de la Mercè el resultat de les gestions realitzades. Sant Josepmaria, en aquest temple, va suplicar amb fe i plena confiança filial la intercessió de Maria, sota l’advocació de la Mercè. La Mare de Déu, que es també Mare nostra, el va escoltar”. L’objectiu d’aquest viatge era aconseguir una aprovació pontifícia per l'Opus Dei que obrís camí al compliment del que Déu li havia manifestat el 2 d'octubre de 1928.

En el relleu que s’ha beneït apareix sant Josepmaria pregant davant la Mare de Déu de la Mercè. Inclou també una imatge del temple expiatori de la Sagrada Família. Fent referència a aquesta imatge, Mons. Xavier Echevarría va comentar que “la família és una tema de molta actualitat en el món”, i va recordar que “els fills són la més gran prova de la confiança de Déu”. També va demanar “per les intencions del Sr. arquebisbe, ara que comença el seu camí en aquesta arxidiòcesi”.

Finalment va intervenir el rector de la Basílica de la Mercè, Mn. Salvador Cristau, que va agrair la presència de l’arquebisbe i del prelat.

La Mercè i sant Josepmaria, història d'una devoció filial

"Quan, passat el temps, s'escrigui la història de l'Opus Dei hi haurà en les seves planes -quants esdeveniments arriben ara a la meva memòria!- fets que van veure la llum en aquesta ciutat comtal, entre vosaltres i sota l'esguard de la Mare de Déu de la Mercè"

Aquestes paraules de sant Josepmaria, pronunciades a Barcelona l'any 1966, fan referència a la profunda devoció que va tenir el sant per la Mare de Déu de la Mercè de Barcelona. Fou una estima filial, que va enfortir-se amb el pas dels anys, fins establir el costum de visitar-la quan passava per la capital catalana, per postrar-se als seus peus, obrir-li el cor i confiar-li les seves intencions.

En aquesta estreta relació va ser determinant la visita que sant Josepmaria realitzà el 21 de juny de 1946. No era el primer cop que hi anava: coneixia la imatge d'anys enrere, i havia animat als barcelonins que s'acostaven a la seva tasca pastoral a acudir a la seva intercessió. Però aquell moment tingué una significat especial. Hores abans d'embarcar cap a Roma, sant Josepmaria encomanava a la Mare de Déu, davant del cambril, el transcendental propòsit d'aquell viatge: obtenir una aprovació pontifícia per l'Opus Dei que obrís camí al compliment del que Déu li havia manifestat el 2 d'octubre de 1928. Maria escoltà el seu prec: la Santa Seu va concedir el Breu Cum Societatis, exprés assentiment pontifici a la tasca pastoral, i la carta Brevis sane, de lloança dels fins. Quatre mesos més tard, sant Josepmaria tornà a la basílica barcelonina per donar gràcies. El fet refermava el convenciment de sentir-se sota l'amorosa protecció de Maria, que havia manifestat moltes vegades.

El record d'aquest favor romandria present en les seves vingudes, i seria ocasió de renovar l'agraïment a la patrona de Barcelona. Les visites de sant Josepmaria cercant la intercessió de Maria van ser freqüents. Se'n té constància, entre d'altres, de les que va fer el 1962, el 1966, i el 1972. Quan passava per Barcelona, procurava anar primer a visitar la Mercè, i hi tornava abans de marxar per acomiadar-se. Un costum que han seguit després els seus successors al capdavant de l'Opus Dei.