Unes paraules que queden al cor

Les recents trobades del Prelat amb gent de l'Opus Dei a Madrid han començat amb unes breus paraules en què ha compartit les idees que té aquests dies al cap i al cor. Es recullen a continuació les paraules d'una d'aquests trobades, que poden servir com a resum de la seva estada a Madrid.

"Amb l'últim Congrés general ha començat a l'Obra una nova etapa, que ens pot servir per recomençar personalment. És una bona ocasió perquè cadascú es plantegi començar una altra vegada, per sentir l'Obra a les nostres mans amb més agraïment i més responsabilitat. Podem tenir la seguretat i la confiança que, tot i que l'Opus Dei estigui a les nostres pobres mans, segueix sent de Déu.

Us recordo la primera conclusió del passat Congrés general: posar a Jesucrist en el centre de les nostres vides, tant en allò personal, com en la tasca apostòlica, com en la nostra tasca de formació. Torno a aquesta idea de sant Pau que tantes vegades ens va repetir sant Josepmaria: "per a mi, viure és Crist".

Jesucrist és el punt de referència en la lluita per ser fidels. La nostra vida no comporta un conjunt d'exigències de fidelitat a un ideal, a unes maneres de funcionar, sinó fonamentalment fidelitat a Jesucrist. Per això, la nostra tasca apostòlica -com la de tota l'Església, de la qual l'Obra és una petita part- se centra en ajudar a la gent a conèixer Jesús, acostant-los a través de l'Evangeli.

Hem de comprendre, disculpar, aprendre a conviure amb les limitacions dels altres, per la mateixa raó de tot: Jesucrist

Cuideu la fraternitat. Ho expressa aquest "crit de sant Josepmaria": Que us estimeu! Hem de comprendre, disculpar, aprendre a conviure amb les limitacions dels altres, per la mateixa raó de tot: Jesucrist. I així veurem en els altres bullir la sang de Crist.

Veure el Senyor en els altres ens ajuda a disculpar, a servir. En allò humà, aquest afecte és també estimar la llibertat i difondre bon humor al nostre voltant, que és expressió de l'alegria. Tot i les dificultats externes i dels errors personals, tenim sempre motius per estar contents.

L'amor a la llibertat s'expressa també en fomentar la llibertat d'esperit. Que mai ens sentim coaccionats per res. Aquesta llibertat no és absència de compromís, perquè l'acte propi de la llibertat és l'amor, i un és lliure quan estima. Ho explica bé aquesta conegudíssima frase de sant Agustí: "Estima i fes el que vulguis". Quan hi ha llibertat i amor, el que fem és el que ens dóna la gana, i aquesta és la raó més sobrenatural de la nostra manera d'actuar i de ser.

Voldria també aprofitar aquesta trobada, per animar-vos a portar Crist a les ànimes, encara que l'ambient no sigui gens propici en aquest món que tant estimem

Últimament estic recordant ben sovint una frase de sant Josepmaria: "No és lícit pensar que només es pot fer amb alegria el que ens agrada". No. Amb la fe i amb la raó, podem complir lliurement i estimar els nostres deures, encara que de vegades no sigui el que ens vingui més de gust.

Voldria també aprofitar aquesta trobada, per animar-vos a portar Crist a les ànimes, encara que l'ambient no sigui gens propici en aquest món que tant estimem. Però hem de viure sempre amb molta esperança: És el Senyor qui fa l'Obra, tot i les dificultats i les nostres limitacions!

Que siguem molt resadors: "Alegres en l'esperança, constants en l'oració", diu sant Pau, perquè som conscients de les nostres limitacions, però també de la força de Déu. Demaneu més fe en l'amor de Déu per cada persona.

Finalment, pregueu molt pel Papa i per l'Església. Sobre el Romà Pontífex pesen tota l'Església i tothom. El Papa Francesc demana oracions per ell, perquè sent aquesta necessitat, i no podem deixar de donar-li suport en tot el que puguem ".

Dilluns 3 de juliol

El prelat de l'Opus Dei ha acabat el viatge pastoral a Madrid amb la visita aquest dilluns als professionals i malalts del centre de cures pal·liatives Laguna. Emocionat i agraït per la tasca que realitza aquest centre especialitzat en l'atenció sanitària al final de la vida, va poder saludar i animar personalment molts pacients i confortar-los amb paraules d'esperança. Va mostrar el seu reconeixement als professionals sanitaris per l'afecte que posen en el tracte amb cada malalt. També els va animar a considerar que -com ha recordat recentment el Papa- amb el seu treball estan tenint cura de la carn de Crist, també quan la seva tasca exigeix més esforç i es nota el cansament: "Vegeu Jesucrist en cada persona i en cada moment".

Va animar els professionals sanitaris a considerar que amb el seu treball estan tenint cura de la carn de Crist, també quan la seva tasca exigeix més esforç i es nota el cansament

Així mateix, el prelat va suggerit al personal de Laguna que acudeixin amb freqüència a la intercessió de sant Josepmaria, ja que gràcies al seu esperit i a la seva ajuda des del cel ha estat possible la realitat d'aquest centre de cures pal·liatives que va néixer el 2002, precisament, com una obra social amb motiu del centenari del naixement del fundador de l'Opus Dei, que durant els seus primers anys com a sacerdot a Madrid va dedicar moltes hores a la cura i atenció de persones greument malaltes, moltes d'elles sense expectatives de curació.

Laguna treballa cada dia perquè l'atenció sanitària de la gent gran i els malalts que requereixen cures pal·liatives garanteixi també que se sentin assistits, compresos i estimats fins al final de la seva vida. En els seus quinze anys d'existència s'ha configurat com un centre d'acurat servei sanitari i de gran impacte social, especialment per a les famílies del barri madrileny de Carabanchel.

Diumenge 2 de juliol

Mons. Fernando Ocáriz ha participat aquests dies en diverses trobades amb persones de l'Obra a Madrid. El prelat de l'Opus Dei diumenge va animar els assistents a "demanar a sant Josepmaria que ens doni a tots la seguretat de l'impossible", davant els reptes que presenta la vida quotidiana. Va suggerir als participants que conreïn aquesta seguretat tant en el seu tracte amb Déu com en l'afany per portar el món a Déu amb el testimoniatge de la pròpia vida cristiana.

ha encoratjat conciliar la vida familiar, les exigències de la pròpia feina i la vida espiritual preveient amb ordre els imprevistos

També va encoratjat a conciliar la vida familiar, les exigències de la pròpia feina i la vida espiritual preveient amb ordre els imprevistos, i donant prioritat a la relació personal amb Déu i a la dedicació a la pròpia família. A més, va subratllar la necessitat de posar a Jesucrist en el centre de tota la jornada, amb l'oració i el tracte amb l'Eucaristia, "perquè d'aquí surt la veritable força per tenir cura de la família, santificar el treball i estimar la gent".

Davant d'un públic majoritàriament format per pares de família, Mons. Ocáriz va recordar que "l'amor a la llibertat és herència de sant Josepmaria". Aquest amor a la llibertat -va assenyalar- s'ha de manifestar especialment en l'educació dels fills. Va animar els pares a ser molt amics dels seus fills i a explicar-los el perquè de les recomanacions evitant que l'autoritat paterna sigui més exigència que afecte. El prelat de l'Opus Dei els va animar a resar pels seus fills, "perquè aquesta oració sempre és eficaç".

Dissabte 1 de juliol

El prelat de l'Opus Dei va mantenir dissabte diverses trobades amb persones de l'Obra. En totes ha recordat que la vida del cristià s'ha de recolzar-se en l'amor a Jesucrist. "La nostra vida -ha dit Fernando- no és una novel·la rosa sinó un poema èpic, però sempre amb alegria perquè comptem amb l'ajuda del Senyor. Mai estem sols. Per la comunió dels sants formem un sol Cos amb Jesucrist ".

La nostra vida -ha dit Fernando- no és una novel·la rosa sinó un poema èpic, però sempre amb alegria perquè comptem amb l'ajuda del Senyor

En diferents moments ha animat els presents a lluitar contra les dificultats, les limitacions personals i la manca de temps recolzant-se especialment en l'Eucaristia. Una mare li va explicar amb gràcia com li va costar el lliurament a Déu de dues de les seves filles, encara que ara està feliç. Mons. Ocáriz, ha animat a considerar que la vocació és sempre un do de Déu. "Lògicament costa la separació, és humà, però cal pensar que Déu s'ha ficat en la seva vida i això és una alegria". Al final li ha aconsellat que segueixi resant per les seves filles sempre, perquè l'oració de les mares té molt valor davant Déu.

Una noia portuguesa li va dir que va anar a estudiar a Pamplona perquè la seva mare volia que tingués la millor formació i això li va canviar la vida. Ara treballarà en l'empresa familiar a Angola, però està una mica preocupada perquè serà l'única persona de l'Opus Dei allà. Mons. Ocáriz l'ha animat "no estàs sola -li ha dit- estàs amb Ell i amb tota l'Obra per la comunió dels sants. Déu compta amb tu per començar en aquest país i tindràs tota la seva ajuda. Són els seus plans per a tu. A més, ens organitzarem per poder-te acompanyar".

Divendres 30 de juny

Vallecas va rebre aquest divendres la visita del prelat de l'Opus Dei. La primera parada va ser l'escola Los Tilos. A l'entrada l'esperava el consell d'administració, diverses famílies i professors. La Marta, mestra d'infantil, li va explicar que moltes nenes arribaven al col·legi sense saber qui és Jesús i a l'escola aprenien a pregar "no només oracions vocals senzilles, també a explicar les seves coses". Una altra professora li va explicar que havia demanat als seus alumnes oracions per el seu viatge pastoral. Mons. Ocáriz ho va agrair comentant que l'oració és la seva fortalesa.

Mons. Ocáriz va fer una oració especial per les vocacions sacerdotals, "tan necessàries per a tota l'Església"

Diferents persones li van explicar la devoció que hi ha al col·legi al beat Àlvar i com, cada matí, li resen una estampa demanant per la curació d'una alumna amb un limfoma, una professora que està en coma i un sacerdot molt malalt que treballa des el principi a l'escola. La nena s'ha curat i s'està recuperant molt bé. El prelat va beneir la foto de la professora malalta i va saludar personalment al sacerdot, que va poder desplaçar-se fins al col·legi en una cadira de rodes.

Després, Mons. Ocáriz va visitar la veïna parròquia de San Alberto Magno, on està enterrat el venerable Isidoro Zorzano. Al costat dels fidels presents al temple, va resar en veu alta l'oració de la seva estampa i va demanar acudir a la seva intercessió i pregar al Senyor que arribi aviat el miracle que permeti la seva beatificació. També va fer una oració especial per les vocacions sacerdotals, "tan necessàries per a tota l'Església".

Dijous 29 de juny

El primer viatge pastoral del prelat de l'Opus Dei a Espanya ha començat pel sud de Madrid. Mons. Fernando Ocáriz va visitat a Alcorcón els col·legis Fuenllana i Andel, i la parròquia de sant Josepmaria, des d'on va demanar resar més pel papa Francesc al dia de sant Pere i sant Pau.

Mons. Fernando Ocáriz va arribar a Alcorcón dijous al matí, on va anar a visitar Fuenllana, una escola de 1.500 alumnes amb una jove plantilla docent. El prelat els va animar a seguir treballant per mantenir el nivell acadèmic i l'impuls en la promoció social de totes les persones que formen part del projecte, "donant sempre prioritat a les famílies". Després va anar a l'escola Andel, on el van rebre els directius, els pares i els professors, als qui va agrair la seva feina i els va animar a seguir millorant.

Va demanar oracions pel papa Francesc, "que duu sobre les seves espatlles el pes de tota l'Església i de tot el món"

Ignacio, un alumne d'Andel que ha acabat tercer d'Eso, li va oferir una banderola de l'escola. Va explicar que "és un reconeixement als millors alumnes. Sabem que Mons. Fernando ha estat un bon estudiant, especialment en Física, i el volíem obsequiar amb aquesta distinció". En Pablo, un any menor, li va lliurar desenes de cartes escrites pels seus companys agraint la visita a l'escola, comprometent-se a pregar per ell i demanant-li oracions per ells i les seves famílies.

El prelat també va visitar la parròquia de sant Josemaria de la diòcesi de Getafe, i va aprofitar la festa de sant Pere i sant Pau per demanar oracions pel papa Francesc, "que duu sobre les seves espatlles el pes de tota l'Església i de tot el món". També va animar als assistents a aprofundir en els escrits de sant Josepmaria, perquè ajuden a ser bons cristians corrents. A una pregunta sobre la importància de la catequesi, va suggerir demanar ajuda a l'Esperit Sant per exposar l'Evangeli d'una manera comprensible per tots.