Acompanyar Jesús pels carrers de la vila

Durant la Setmana Santa és tradicional que surtin pels carrers processons. És una mostra de devoció popular viva amb la qual es dóna a conèixer la vida de Jesús. Oferim uns recursos per conèixer on i quan.

Comença la Setmana Santa. “Aquesta setmana, que per tradició el poble cristià anomena santa, ens ofereix, una altra vegada, l'ocasió de considerar de reviure els moments en què es consuma la vida de Jesús. Tot allò que al llarg d'aquests dies ens duen a la memòria les diverses manifestacions de la pietat, s'encamina certament devers la Resurrecció, que és el fonament de la nostra fe, com ho escriu Sant Pau”. (Sant Josepmaria Escrivà, És Crist que passa, 95).

Amb el Diumenge de Rams i la processó de rams, s'ha iniciat el cicle de festes de Setmana Santa. Amb aquesta festa litúrgica es commemora l'entrada de Jesucrist a Jerusalem amb un acte principal que consisteix en la benedicció dels rams, d'olivera o de llorer, les palmes i els palmons que segons tradició els padrins regalen als fillols i es porten a beneir.

Durant la Setmana Santa, és a dir, entre el divendres abans del Diumenge de Rams, també anomenat divendres de dolor, i el Diumenge de Pasqua, hi ha diverses mostres de la pietat popular als carrers. Processons, Via Crucis o escenificacions teatrals com les passions recreen els moments més rellevants del pas de Jesucrist per la terra, la seva passió, mort i resurrecció.

El beat Àlvar del Portillo deia que “el Via Crucis no és pas un exercici trist. Moltes vegades va ensenyar Mons. Escrivà de Balaguer que l'alegria té les seves arrels en forma de creu. Si la Passió de Crist és camí de dolor, també és la ruta de l'esperança i de la victòria segura”.

Processons a Catalunya

Una processó religiosa és un passeig d'una icona sagrada pels carrers d'una vila o cap a un indret assenyalat com ara un santuari, església o ermita. El passeig permet la participació dels fidels.

En les processons de Setmana Santa participen diferents col·lectius agrupats en confraries o germandats religioses advocades sota el reconeixement eclesiàstic de penitencials. Així doncs, els confrares surten als carrers amb les seves germandats acompanyant el pas d'un Crist o una Mare de Déu adscrit a un passatge de la Passió de Jesús. Els integrants realitzen les estacions de penitència abillats amb túniques: són penitents natzarens.

A Catalunya entre moltes d'altres tenim la Processó del Divendres Sant i que ha estat declarada festa patrimonial d'interès nacional i que està documentada des de 1550, si bé moltes són les ciutats que compten amb la seva processó.

Podeu consultar un google maps elaborat per catalunyareligio.cat amb diverses processons arreu de Catalunya.

Temps de passions

Setmana Santa també és temps de passions, representacions teatrals populars que escenifiquen els darrers dies de Jesús al món abans de ser crucificat. La localitat d'on data la representació més antiga d'Europa, del 1481, és Cervera. També són molt conegudes la passió d'Esparreguera, amb més de 400 anys, i la d'Olesa de Montserrat.

Les passions són l'evolució de les representacions teatrals medievals conegudes com a “Misteris”, que arreu d'Europa recreaven passatges bíblics de la vida de Crist, la Mare de Déu o d'algun sant; primer en llatí i després en la llengua de cada indret.

Més informació: www.festacatalunya.cat, www.ssantatarragona.org.