Àlvar del Portillo serà beatificat el 27 de setembre a Madrid

La cerimònia de beatificació serà al migdia del 27 de setembre de 2014 a Valdebebas de Madrid, i estarà presidida pel Prefecte de la Congregació de les Causes dels Sants, el cardenal Angelo Amato.

Després del miracle aprovat pel papa Francesc, i publicat amb el Decret de la Congregació de les Causes dels Sants del 5 de juliol de 2013, la Santa Seu ha comunicat amb data del 21 de gener que el Sant Pare -acollint la petició dirigida pel prelat de l'Opus Dei, Mons. Xavier Echevarría- ha establert que monsenyor Àlvar del Portillo sigui beatificat a Madrid, la seva ciutat natal, el dissabte 27 de setembre de 2014.

Una trobada internacional a Madrid

La cerimònia de beatificació serà presidida pel Prefecte de la Congregació de les Causes dels Sants, el cardenal Angelo Amato, i tindrà lloc a Madrid amb persones provinents de tot el món. L'endemà, Mons. Xavier Echevarría, prelat de l'Opus Dei, celebrarà una Missa d'acció de gràcies.

"En aquest moment de profunda alegria -ha afirmat Mons. Xavier Echevarría- desitjo agrair al papa Francesc la beatificació d'aquest bisbe que tant va estimar i servir a l'Església. Des d'ara encomanem al futur beat les intencions del Sant Pare: la renovació apostòlica i el servei a Déu de tots els cristians, la promoció i ajuda dels més necessitats, el proper Sínode sobre la família, la santedat dels sacerdots".

L'escenari de la beatificació

Com és sabut, el decret pontifici de Benet XVI sobre els ritus de beatificació i canonització (29-IX-2005) necessita que les beatificacions siguin celebrades per un representant del Sant Pare, generalment el prefecte de l'esmentada Congregació, a la localitat que es consideri idònia. El mateix decret estableix, en canvi, que només les canonitzacions seran presidides pel Pontífex.

Per aquest motiu, en conèixer-se la notícia de la futura beatificació, es van estudiar diverses opcions donant preferència a llocs cèntrics de Roma diferents de la plaça de Sant Pere, que es reserva al Sant Pare. A mesura que augmentava la previsió del nombre de participants, es va comprovar que no semblava factible al centre de la ciutat de Roma. La Congregació per a les Causes dels Sants va estimar molt convenient una segona hipòtesi que va sorgir llavors: organitzar la cerimònia a Madrid, ciutat natal del futur beat, de qui aquest any es compleix el centenari del naixement. Aquesta opció facilita també la participació de nombroses persones del país d'origen de monsenyor Àlvar que desitgen assistir a la cerimònia i que -en el context de la crisi econòmica actual- haguessin tingut dificultats per afrontar el viatge.

Actualment es comença a treballar un pla d'atenció als participants de tots els països, que inclourà visites a la catedral de l'Almudena (Madrid) i als llocs relacionats amb la història del futur beat i amb el naixement de l'Opus Dei, fundat per sant Josepmaria Escrivà de Balaguer el 2 d'octubre de 1928.

A Roma, al costat del Papa Francesc

El Comitè organitzador està preparant també diversos actes a Roma per als assistents que vulguin després peregrinar-hi.

S'està estudiant amb les autoritats competents que, durant els dies successius a la beatificació, el cos de Mons. Àlvar -que reposa a la cripta de l'Església prelatícia de Santa Maria de la Pau, a Roma- sigui traslladat provisionalment a la basílica de Sant Eugeni, per facilitar l'afluència de les nombroses persones que voldran resar davant el nou beat.

Després de la beatificació, se celebrarà una Missa d'acció de gràcies en una de les basíliques romanes. A més, els fidels podran participar en l'Audiència de dimecres amb el papa Francesc, per a manifestar d'aquesta manera el seu agraïment i la seva unió al Romà Pontífex.

Projectes a Àfrica

Tant a Roma com a Madrid es desenvoluparan activitats, promogudes per Harambee Africa International, per finançar quatre projectes mèdics i educatius nascuts a l'Àfrica subsahariana per impuls de Mons. Àlvar del Portillo, durant els anys en què va ser prelat de l'Opus Dei.

"Harambee" significa "tots a una" en llengua suahili. Els assistents a la beatificació seran convidats a unir-se amb els seus donatius a la posada en marxa d'un centre maternoinfantil depenent del Níger Hospital (a Enugu, Nigèria), a l'ampliació i millora de les instal·lacions de tres antenes mèdiques i d'una escola d'infermeria dependent del Centre Hospitalari Monkole (a Kinshasa, Congo), i al desenvolupament d'un programa contra la desnutrició infantil del Centre Rural Ilomba (a Bingerville, Costa d'Ivori). Un quart projecte consisteix en l'obtenció de beques d'estudi per a seminaristes africans que es formen a la Pontifícia Universitat de la Santa Creu, una institució fundada a Roma per Mons. Àlvar del Portillo, seguint el desig de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer.

Rosalinda Corbi, coordinadora de l'activitat d'Harambee explica que "ens semblava necessari compartir el regal d'aquesta beatificació amb les persones que més ho necessiten, i desitjàvem fer-ho d'una manera que de ben segur que hauria agradat a Mons. Àlvar, que ja des de jove va dedicar molt de temps als malalts i necessitats".

Més informació

Les novetats sobre el programa relatiu als actes de la beatificació a Madrid i Roma s'aniran incloent en www.alvarodelportillo.org

Per col·laborar amb la campanya d'Harambee per a la beatificació, visiteu www.harambee-africa.org