"Àlvar del Portillo, un amant de la llibertat"

El teòleg Josep-Ignasi Saranyana va indicar que Àlvar del Portillo considerava que "no tot pecat és delicte ni tot delicte és pecat", salvant així la llibertat de les consciències.

Josep-Ignasi Saranyana, durant la conferència a la UIC. Foto: Jaumefv/UIC

"Àlvar del Portillo va ser bàsicament un home liberal, en el sentit més genuí del terme", va afirmar el teòleg Josep-Ignasi Saranyana el dijous passat a la Universitat Internacional de Catalunya. Durant la conferència «Àlvar del Portillo, una vida al servei de l'Església» va indicar que el futur beat "va ser no només amant de la llibertat, sinó molt lliure en la seva manera d'actuar, després i generós, tolerant i tenaç defensor dels drets i les llibertats alienes". Va sostenir aquestes afirmacions amb una profunda reflexió teològica a la llum dels escrits del successor de sant Josepmaria al capdavant de l'Opus Dei.

El membre ordinari del Pontifici Comitè de Ciències Històriques va fer un recorregut per la història de la teologia abans i després del Concili Vaticà II i de la interpretació de l'esperit conciliar d’Àlvar del Portillo. Saranyana indicà que el futur beat defensava que "el dret i la moral no necessàriament han de coincidir del tot: no tot pecat és delicte ni tot delicte és pecat", en un context polític on les opinions favorables a la confessionalitat de l'Estat estaven molt esteses. "La tesi d'Àlvar del Portillo era incompatible, en definitiva, amb qualsevol violència a la llibertat individual, en nom de la religió", va explicar.

Josep-Ignasi Saranyana, durant la conferència a la UIC. Foto:Jaumefv/UIC

Per tal d'il·lustrar l'estima d'Àlvar del Portillo als drets de la natura, el teòleg explicà que en un text del 1955 deixà escrita la necessitat de precisar tècnicament "les nocions de dret fonamental i de dret subjectiu, que en un plantejament científic no s'han de confondre", una diferenciació que ha tingut repercussions en la doctrina social de l'Església, afirmà Saranyana. També volgué destacar que fou pioner en l'elaboració d'una relació de drets fonamentals dels fidels i el seu abast jurídic.

Saranyana acabà la seva intervenció indicant que "quan una personalitat s'avança al seu temps o madura més ràpidament que el seu entorn, a vegades influeix en el seu context; en altres ocasions, en canvi, convé exercitar la paciència i esperar temps millors. Obviament Àlvar del Portillo no en va ser una excepció. Per això, també en aquest punt ens assenyalà el camí que ha de seguir tot home de pau i de bé, que sap llançar les xarxes, sense que les xarxes es trenquin". (cfr. Jn 21, 11).

La conferència «Álvaro del Portillo, una vida al servei de l'Església», estava organitzada pel Servei de Capellania i el Vicerectorat de Comunitat Universitària de la UIC. Foto: Jaumefv/UIC

Text de la conferència de Josep-Ignasi Saranyana a la UIC el 27 de març de 2014 .