Com els laics poden ajudar els mossens? 7 idees

En línia amb la importància que dóna el Papa Francesc a la formació dels sacerdots, persones de diferents àmbits de la societat civil i eclesiàstics donen la seva visió de l'ajuda que poden donar els fidels laics als mossens en el seu dia a dia.

Set opinions, set idees per ajudar als mosens en la seva tasca quotidiana:

1. «Amb la seva vida cristiana més intensa»

Lluís Martínez Sistach, cardenal arquebisbe de Barcelona,

«Els laics cristians ajuden els capellans col·laborant en les obres pastorals però els ajuden també amb la seva vida cristiana més intensa perquè lògicament quan un capellà troba uns laics que es prenen la vida cristiana i evangèlica amb molta intensitat i amb molta més fermesa també és un estímul per imitar-los i estar a l'altura dels altres, és a dir, els ajuda espiritualment. Hi ha ajuda pastoral, ministerial, i una ajuda espiritual.»

2. «Tots aprenem els uns dels altres»

Juan Luis Lorda, professor de la Facultat de Teologia de la Universitat de Navarra

«Tots som Església, de manera que tots participem en la vida i en allò que ha de ser l'Església i ens ajudem els uns als altres. La relació entre sacerdots i laics no és que els sacerdots ajuden i manen als laics sinó que és una relació sempre comuna; tots aprenem els uns dels altres. Seria una pena un sacerdot que no escoltés, aniria una mica contra la formació i esperit que ha de tenir també seria llàstima ser cristians laics que s'acostumessin a mantenir distància, a criticar sense saber buscar les maneres de com ajudar, de com corregir, de com afavorir, de com entendre...»

3. «Des de l'essència de laics»

Ramon Ollé, delegat comunicació Bisbat Barcelona

«Crec que els laics poden participar des de la seva natural essència de laics, és a dir, ajudant a fer entendre què és la vida ordinària de la família, de l'escola, del món el treball...

La tasca d'Església és una tasca comuna on hi participa cada un amb els seus carismes. El laïcat ha de posar els seus carismes al servei d'aquesta Església, intentat construir amb el clergat allò que formaria una unitat de gestió, una unitat d'acció, unitat de pasturatge, una unitat de difusió d'informació, una unitat de predicació del kerigma, una unitat d'oració.»

4. «En l'opció pels més desfavorits»

Núria Gispert, expresidenta de Càritas

«Els podem ajudar amb molts aspectes, ajudant-los precisament en l'opció pels més desafavorits, per les persones que són l'última escala de la societat, estant al seu costat, dient per exemple on es troben els necessitat, ser ulls dels mateixos mossens : aquí passa això, seria interessant que aquesta persona el pots anar a veure són multiplicitat de coses que podem fer per als pastor»

5. «Amb la fidelitat a la Paraula»

Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya

«Com els fidels, els laics, les laiques, poden ajudar a construir una Església fidel a l'evangeli de Jesús? Fent pinya. Hi ha una paràbola molt bonica a Lluc (capítol5, verset 1): 'La gent s'apinyava al seu voltant de Jesús per escoltar la paraula de Déu '. Traduïm-la i fem: la gent s'apinya al voltant dels seus pastors per escoltar tots junts la Paraula de Déu. És una imatge bonica basada en l'evangeli que ens porta a tots a una fidelitat comuna a la Paraula que ens és donada com a principal aliment de la nostra vida.»

6. «Comprometent-se a participar en la litúrgia amb fervor»

Jaume González Padrós, director de l'Institut Superior de Litúrgia de Barcelona

«La primera cosa que poden fer els laics per ajudar els sacerdots a celebrar la litúrgia és comprometre's molt vivament a participar en la litúrgia amb un gran fervor, els sacerdots som persones que també rebem impulsos i per tant també necessitem de ser edificats; aleshores quan una persona que està celebrant la litúrgia, un sacerdot, veu una assemblea fervorosa, veu un grup de persones entregades al misteri que s'està celebrant... Això a tu sacerdot t'edifica, et fa bé i et fonamenta.»

7. «Estant a prop d'ells»

Enrique Rojas,psiquiatre

«En primer lloc, estant a prop d'ells, tenint una bona relació, amistat, confraternitat, proximitat. Després, comprendre és alleujar, comprendre que els sacerdots van contra corrent perquè estem en un societat que ha perdut el concepte espiritual de la vida i la recuperarà però no sabem quan, estant molt a prop, animant-los. Que hi hagi un clima d'alegria crec que és molt Important l'alegria, l'alegria és un estat d'ànim que consisteix en l'optimisme positiu, no irracional sinó sobrenatural, aquesta ha de ser la nostra tasca.»

Aquests suggeriments han sorgit en el marc de les darreres Jornades de Qüestions Pastolas de Castelldaura que van tenir el títol "Què s'espera d'un bon pastor? La formació dels pastors en clau evangelitzadora". Tots els podcasts de les ponències i la taula rodona de les 50 Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura 2015.