Dagatan: escola familiar agrària a Filipines

Dagatan va començar a funcionar l’any 1988 amb trenta-cinc alumnes. L'any 2003, sis escoles familiars agràries ofereixen a Filipines als fills dels grangers la possibilitat d'alternar l'estudi amb el treball en el camp, per a ajudar a les seves famílies a sortir de la pobresa.

Les famílies dels alumnes de Dagatan participen en el sistema educatiu de l'escola.

Felino Lucero era el quart de set germans; tenia tretze anys i es trobava en el primer any d'escola secundària. El seu pare no podria enviar-li a estudiar a la ciutat l’any següent. Encara tenia un llarg camí per davant per a realitzar el somni de treure a la seva família del clot de la pobresa.

En aquell moment, el 1988, la primera escola familiar agrària començava a funcionar en el barri de Dagatan, a Lipa City, Batangas, a uns dotze quilòmetres de la casa dels Lucero. Rodolfo, el pare de Felino, va sentir parlar de la nova escola agrícola. La renda familiar provenia únicament de l'arròs i de les hortalisses que conreaven en un petit terreny. Rodolfo va veure en Dagatan Family Farm School la resposta a les seves oracions: el seu fill, Felino, no hauria de deixar d'estudiar, i podria compaginar els estudis amb el treball a casa.

Ajuda per a petits agricultors

Experts del sector agrícola transmeten la seva experiència als alumnes.

Dagatan és la primera escola del seu estil a Àsia. Té un sistema diferent del d'altres institucions educatives públiques o privades de Filipines. Per a ser admès en el seu programa de tres anys d'escola secundària, el candidat ha d’estar graduat en l'escola elemental. La seva família ha de posseir una petita parcel·la i els seus pares han d'estar disposats a participar activament en el sistema educatiu de l'escola. Té la peculiaritat d'oferir, no només una exigent educació professional, sinó també una formació humana i tècnica impregnada de sentit cristià.

Després de passar els exàmens i entrevistes d'admissió, Felino es reuní per primera vegada amb els seus companys de Dagatan, trenta-cinc en total, i va entrar en la nova escola, situada en un terreny agrícola d'una hectàrea i mitja cedit per la corporació Ayala. L'escola és petita però completa: està equipada amb laboratori, biblioteca, aules, dormitoris, magatzem, oficines, sala d'estar, capella i camps de bàsquet, voleibol i futbol.

La setmana d'estudi és intensa. Com només passen a l'escola una setmana de cada tres, els alumnes de Dagatan han d'aprofitar el temps al màxim. Les classes comencen a les 6 del matí i acaben a les 7.30 de la tarda. Durant aquesta setmana els estudiants es queden tot el temps a Dagatan. A més de les assignatures habituals de l'escola secundària, el programa inclou classes de tecnologia i maquinària agrícola, cooperativisme, comptabilitat, màrqueting i negocis agrícoles, computació i mecanografia.

Després d'aquesta setmana, els alumnes tornen a les seves granges durant dues setmanes. En aquest temps, apliquen el que han après a l'escola, estudien els sembrats, entrevisten els seus pares i altres membres de la comunitat, visiten les oficines d'organismes oficials i bancs i, naturalment, ajuden en el treball de la seva granja. Un tutor assignat a cada estudiant visita la família per a comentar els deures i parlar amb els pares sobre l'alumne.

En l'actualitat

En el curs 2003-2004, s'espera ampliar la granja de bestiar porcí.

Poc després dels inicis de l’escola, els pares van constituir la Dagatan Association. Amb les seves activitats, l'Associació ha creat un petit fons per a col·laborar en les despeses de funcionament de l'escola. A més, l'Associació ajuda activament a les famílies de Dagatan a desenvolupar projectes agrícoles que enforteixin la renda familiar.

En el curs 2002-2003, l'Associació ha instal·lat una granja de bestiar porcí per a criar porcs d'engreix que es distribuiran entre les famílies. Els beneficis d'aquest projecte es repartiran entre l'Associació i l'escola. La granja també produeix gas metà, que s'utilitza per a les necessitats de la cuina.

L’any vinent s'espera poder ampliar la granja per a beneficiar més agricultors de la zona i per a produir més gas metà, de manera que es cobreixin les necessitats d'electricitat de l'escola. També s'engegarà una cooperativa per a conjuminar esforços en el conreu i elaboració de productes agrícoles i sobretot en la seva venda a preus més avantatjosos.

Les escoles familiars agràries

L'escola familiar agrària Dagatan està situada a la província de Batangas.

La història de les escoles familiars agràries a Filipines va començar el 1983, quan Fritz Gemperle, un executiu filipí, va assistir a un seminari internacional a Espanya. Allà va conèixer algunes persones de l’Opus Dei que dirigien escoles agràries amb un estil peculiar: eren iniciatives de diversos professionals del mitjà rural que desitjaven oferir una formació integral a la gent del sector. Donaven una formació humana i tècnica, impregnada d'esperit cristià, basada en els ensenyaments de sant Josepmaria Escrivà. Quatre anys després, Fritz i els seus companys es van decidir a engegar escoles familiars agràries a Filipines.

La iniciativa va ser ben rebuda per tots els sectors interesats: govern, corporacions privades, persones relacionades amb el món de l'agricultura, grangers i estudiants. Com ja s’ha dit, l'escola familiar agrària de Dagatan es va inaugurar el 1988, i quinze anys després, estan funcionant a Filipines altres cinc escoles, que han aconseguit augmentar sensiblement el nombre de grangers que han accedit a l'educació secundària.

Fritz Gemperle comenta que a les famílies que arriben a Dagatan se'ls explica que “la viabilitat d'aquestes escoles depèn no solament dels donatius de persones generoses, sinó també de les aportacions aconseguides per mitjà dels projectes de millora agrícola que ells emprenen per a elevar la seva situació econòmica”.

Entre els grups privats que han ajudat es troben Marubeni Foundation, DuPont Philippines, Ay Foundation, Metrobank Foundation, Makati Garden Club, Silver Lending Investors, etc. També han col·laborat el National Agriculture and Fisheries Council del Ministeri d'agricultura i el Ministeri d'educació.

Si desitja més informació o vol col·laborar econòmicament amb Dagatan pot dirigir-se a: www.familyfarmschool.zibyschool.com

    09 d'agost de 2003