El Papa aprova un miracle atribuït al beat Josepmaria Escrivà

El Papa ha aprovat un decret que reconeix la curació inexplicable d’un metge afectat per una greu malaltia de les mans. En la mateixa sessió, Joan Pau II ha aprovat altres miracles del pare Pius de Pietrelcina i de l'indi Joan Diego (tots dos també beats), entre d’altres.

El Dr. Manuel Nevado

Joan Pau II ha aprovat els decrets de la congregació vaticana per a les Causes dels Sants sobre els miracles realitzats per diversos beats i servents de Déu, entre els quals hi ha el beat Josepmaria Escrivà de Balaguer, fundador de l’Opus Dei, l’italià i també beat pare Pius de Pietrelcina, caputxí, i el beat Joan Diego, indi mexicà, protagonista de les aparicions de la Mare de Déu a Guadalupe.

La lectura pública del decret del miracle encara no comporta la canonització. Abans, ha de celebrar-se un “consistori ordinari públic”, una reunió presidida pel Sant Pare, a la qual són convocats els cardenals per determinar solemnement la canonització dels beats que s’hi proposen, i les dates en què se celebraran.

La curació atribuïda a Josepmaria Escrivà va rebre el 9 de gener de 1998 la resposta positiva unànime dels consultors teòlegs, i la confirmació dels dictàmens per part de la congregació ordinària de cardenals i bisbes, el 21 de setembre de 2001.

El Dr. Manuel Nevado

El miracle consisteix en la curació inexplicable d’una greu malaltia professional (la radiodermitis crònica) que patia el doctor Manuel Nevado Rey, metge de Badajoz, i que li va desaparèixer el novembre de 1992, després de recórrer a la intercessió del fundador de l’Opus Dei. La radiodermitis és una malaltia típica dels metges que han exposat les mans a l’acció de les radiacions dels equips de raigs X durant un temps prolongat. És una malaltia evolutiva, que progressa de manera inexorable fins que provoca, amb el pas dels anys, l’aparició de càncer de pell. La radiodermitis no es pot curar. Els únics tractaments coneguts són quirúrgics (empelts de pell, amputació de les zones afectades). De fet, en la literatura mèdica no s’ha descrit, fins avui, cap cas de curació espontània de radiodermitis crònica canceritzada.

Des del mateix dia que Manuel Nevado va començar a encomanar la curació de les mans a la intercessió del beat Josepmaria Escrivà, l'hi van anar millorant i, en uns quinze dies, van desaparèixer totalment les lesions. La curació va ser total, fins al punt que, a partir de gener de 1993, el Dr. Nevado va tornar a fer operacions quirúrgiques sense cap problema.

Han passat 20 anys des de l’inici del procés, el 1981, i gairebé 10 d'ençà de la beatificació. Josepmaria Escrivà va ser beatificat el 17 de maig de 1992 amb Josefina Bakhita, religiosa filla de la caritat, canonitzada l’any passat. El beat Pius de Pietrelcina va ser beatificat el 1999, i l’indi Joan Diego el 6 de maig de 1992. Els processos de canonització segueixen actualment una normativa, aprovada per Joan Pau II el 1983, que permet fer-los amb celeritat, però amb les mateixes exigències de rigor de sempre.

Xavier Echevarría, bisbe prelat de l’Opus Dei, ha declarat que “els miracles són sempre un senyal de la misericòrdia de Déu amb la humanitat. Per això, la notícia de l’aprovació per part del Papa de diversos miracles, i entre ells un d’atribuït a la intercessió de Josepmaria Escrivà, justament en vigílies del centenari del seu naixement, és per a mi motiu d’alegria”. Ha afegit que “tan a prop del sant Nadal, prego a Déu que ens concedeixi el miracle de la pau, d'aquesta pau que de vegades sembla inabastable".