El Prelat, a Colòmbia: "Viviu l'Evangeli"

Mons. Xavier Echevarría ha realitzat un viatge pastoral que l'ha portat a la República Dominicana, Trinitat i Tobago i Colòmbia. Diu que aquest viatge "era una necessitat que sentia, perquè a l'Opus Dei som una família".

Després de visitar República Dominicana i Trinitat i Tobago, el Prelat va arribar a Colòmbia. En aquest país ha celebrat diverses trobades pastorals, a Bogotà, a la Universitat de la Sabana i a Medellín, entre d'altres llocs. La última vegada que va visitar Colòmbia va ser el 2001, i l’anterior quan va acompanyar el beat Álvaro del Portillo, el maig de 1983.

Dimarts al matí es va reunir a Bogotà amb gairebé cent preveres de diferents regions del país i a la tarda va participar en una tertúlia a la Universitat de la Sabana, a la qual van assistir prop de sis mil persones.

"Colòmbia té un cor gran que no ha de romandre en els seus límits, sinó que ha d'estendre les seves oracions a tota la Humanitat", va dir. Va demanar pel Papa Francesc, pels malalts, pels nens, per les famílies, i va demanar dialogar en confiança amb Déu i amb lleialtat cap a Ell.

Va ser una trobada propera amb els assistents, de qui va contestar diverses preguntes sobre situacions quotidianes. La primera va arribar d'un metge, professor investigador, que va dir ser qüestionat per la seva llibertat en el maneig de càtedres i investigacions, pel fet de treballar en una universitat cristiana. Monsenyor Echevarría va insistir en la llibertat i la recerca de la veritat encaminades al servei i al bé.

Un altre metge, que es va identificar com a professor, marit i pare, musulmà practicant, li va consultar com enfortir el diàleg interreligiós i superar la intolerància de la societat. "El 1950, sant Josepmaria Escrivà va parlar amb la Santa Seu sobre la possibilitat de nomenar cooperadors d'altres religons", va recordar monsenyor Echevarría. El Prelat va insistir que s'ha de respectar la fe dels altres, "perquè som germans i aquí sempre trobaran comprensió".

A més va cridar a mantenir la unitat familiar i va reclamar la necessitat que els pares comparteixin temps amb els fills. Així va respondre la tercera pregunta , també d'una docent de la universitat, que va demanar una guia sobre com parlar amb els fills temes que a casa solen no tocar-se. "Si estimeu els fills, heu d'arrencar temps de les vostres ocupacions. Per exemple, és molt més important seure’s al voltant de la taula a parlar de com ha anat el dia, que veure la sèrie de la televisió",va assenyalar.

Es va referir també al matrimoni: "No hi ha vincle com el compromís. És lògic que us estimeu fins al final de la vida. Aquest compromís us obliga a tenir cura de la parella i estimar-la. Al mateix temps, adoneu-vos que els fills han estat fruit d'aquest amor i no d'una qüestió fisiològica".

La tertúlia va concloure amb un parenostre pel Papa Francesc, les autoritats del país i de la universitat. Després va venir un avemaria i un glòria, i una benedicció per a Colòmbia.

A Medellín

A Medellín, la cita estava programada a les 6 de la tarda, i el Pare, com a l’Opus Dei s’anomena afectuosament el Prelat, va arribar amb antelació. L'inici va ser puntual i tot just pujar a la tarima preparada perquè els assistents poguessin veure’l, el Pare els va sorprendre amb la salutació als "los paisas y las paisas", com hom sol anomenar els naturals d’Antioquia.

Un fort aplaudiment es va escoltar després d’aquesta salutació . El Pare va parlar uns minuts sobre el perdó, la reconciliació i el desig de pau per a tots els colombians. Després van venir les preguntes: sobre l'educació dels fills en la fe, sobre el deure de portar ànimes a Déu, sobre la importància de fer apostolat...; una a una, el Pare les va anar responent i fent bromes, explicant divertides anècdotes. Amb aquest ambient alegre van passar cinquanta minuts, en què el Pare animar a tots a seguir Jesús i a portar el seu missatge a tots els homes.

Com és habitual en les reunions, de caire familiar,que aplega en tots els llocs que visita, va acabar demanant oracions pel Papa; a més, en aquesta ocasió, va afegir que es pregués especialment pel sínode de la família, que s’esdevindrà a l'octubre. Abans de marxar va recomanar a tots, i ha recordat que ell ho fa, estudiar el Catecisme de l'Església, on està recollida la doctrina segura sobre la fe catòlica.

En aquest viatge, el Pare va tenir una breu reunió amb un grup de dones de la Prelatura a la casa de convivències Guaycoral, que està ubicada a La Ceja. Hi va haver temps per a algunes trobades amb famílies i visitar alguns malalts.