El prelat, als joves: "Obriu les portes a la misericòrdia"

Article del prelat de l'Opus Dei amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), que se celebra a Polònia del 25 al 31 de juliol de 2016.

Obriu les portes a la misericòrdia

Un cop més, centenars de milers de nois i noies procedents d’arreu del món s’aplegaran al voltant del Sant Pare. Per uns dies, deixaran les seves llars, els estudis o les activitats normals per celebrar junts la bellesa de la fe cristiana i de l'Església santa.

La intuïció de sant Joan Pau II -qui va proposar als joves aquestes jornades fa ja 30 anys- ha arrelat amb força en la vida de noies i nois -catòlics o no- del món.

En les oïdes dels qui travessaran Europa, camí de Cracòvia, ressonaran aquestes paraules que van sorprendre al món i que continuen sent actuals: No tingueu por!

Aquesta Jornada de 2016 retorna a les arrels geogràfiques i espirituals del sant Pontífex polonès: allà la misericòrdia serà de nou l'espurna que encendrà tants desitjos de lliurament a Déu, de conducta de servei als altres. En les oïdes dels qui travessaran Europa, camí de Cracòvia, ressonaran aquestes paraules que van sorprendre al món i que continuen sent actuals: No tingueu por! Obriu les portes a Crist!

Seguint els passos de sant Joan Pau II i de santa Faustina Kowalska -que ens parlen de la Misericòrdia de Déu-, seran dies de propostes als joves per obrir les portes de l'ànima, per descobrir la misericòrdia. En efecte, hem d'evitar el risc que misericòrdia sigui únicament una paraula bonica, capaç d'omplir discursos, frases rodones o cançons, però que no prengui cos en el nostre ésser i en el nostre obrar. Per això, el Papa Francesc ens ofereix moltes oportunitats -aquesta JMJ n’és un exemple- per experimentar-la i encarnar-la.

Tant de bo molts joves tornin de Cracòvia amb la mirada més neta i l'ànima alegre després d'haver posat en mans de la gràcia divina

La misericòrdia de Déu és idèntica a Ell, per això brolla des del seu mateix misteri. Per revelar-ne el contingut, cal acollir-la, i la millor manera -el camí més directe i joiós! Passa per la confessió de les nostres faltes en el Sagrament de la Penitència. Deixar a les seves mans les nostres ofenses ens permet conèixer fins a quin punt ens estima el Creador. "Jesucrist -deia sant Josepmaria- sempre està esperant que tornem a Ell, precisament perquè coneix la nostra feblesa". Tant de bo molts joves tornin de Cracòvia amb la mirada més neta i l'ànima alegre després d'haver posat en mans de la gràcia divina, després d'haver sentit l'abraçada d'aquest Pare diví que sempre espera el nostre retorn. No tinguem por, obrim les portes a la misericòrdia de Déu! Aquesta actitud ens condueix a tornar al bé, si ho hem perdut, i genera desitjos nous d'amor.

La misericòrdia pren la força en nosaltres també quan s'exercita. Tal és el seu poder, ja que posseeix la capacitat d'omplir una vida, de transformar una existència gris a la força poderosa, positiva i pacífica, que necessita la nostra societat. La sana inconformitat caracteritza a l'ànima jove, com explicava sant Josepmaria: "De jove vaig ser rebel i ara ho segueixo essent. Perquè no em dóna la gana protestar per tot sense donar una solució positiva, no em dóna la gana omplir de desordre la vida. Em rebel·lo contra tot això! Vull ser fill de Déu, tractar Déu, portar-me com un home que sap que té un destí etern i passar per la vida fent el bé que pugui, comprenent, disculpant, perdonant, convivint... ".

Que cadascú torni a casa seva amb un propòsit -concret i personal-, que contribueixi a difondre el poder de la tendresa de Déu en tots els racons d'aquest món.

Aquests dies a Polònia ens oferiran nombroses ocasions per exercitar-nos en la misericòrdia, en l'esperit de servei: la convivència amb persones desconegudes, els moments d'espera, la calor i el fred, les hores escasses de son o altres incomoditats ens facilitaran oportunitats per atendre i ajudar els altres com ho faria Jesucrist. Tant de bo amb aquesta experiència, cadascú torni a casa seva amb un propòsit -concret i personal-, que contribueixi a difondre el poder de la tendresa de Déu en tots els racons d'aquest món.

Si fem d'aquests dies una escola de misericòrdia, cada pelegrí tornarà al lloc d'origen amb la motxilla carregada d'esperança, capaç de repartir a mans plenes el tresor inesgotable que guarda una ànima que s'ha deixat abraçar pel Senyor.

+ Xavier Echevarría

Prelat de l'Opus Dei