Esport contra la pobresa infantil

La segona Jornada Familiar Solidària es va celebrar el diumenge passat a l'escola esportiva Brafa. Desenes de famílies van fer una aportació a Càritas, que organitzava l'esdeveniment, per lluitar contra la pobresa infantil abans de participar a la festa, on no hi faltaren els torneigs esportius.

Foto: David Parra

La relació de Càritas amb Brafa ve de lluny. L'organització assistencial cristiana, que coneix bé les necessitats de Nou Barris, cada any recomana a alguns infants i joves amb risc d'exclusió les activitats de l'escola esportiva, amb qui té un conveni per acollir-los. El director de Brafa, Ignasi Taló, va explicar que l'entitat dóna beques per als nens que no poden pagar la formació esportiva i en valors. El curs 2014-2015 es van poder donar més de 34.000 euros en beques. Sis de cada deu famílies tenen una beca a Brafa.

A més d'equips de múltiples esports que competeixen en diverses lligues, Brafa duu a terme un seguit d'iniciatives solidàries amb altres entitats de la zona de Nou Barris, un dels indrets més pobres de Barcelona. Des de Brafa s'organitzen partits de futbol a la presó, s'atenen persones que han de complir serveis socials substitutius per penes menors i es col·labora amb nens d'educació especial, entre d'altres.

Foto: David Parra

"Volem això per als nostres fills"

En Josep Mª i la seva esposa Carmina són pares de Brafa des de fa uns anys. “Nosaltres vàrem decidir portar els fills a Brafa perquè tinguessin formació en valors i practiquessin l'esport", van explicar. “Aquí es dóna una educació personalitzada i vàrem trobar persones maques. Per això, els nens venen a Brafa des que tenien 4 anys".

“Trobàvem que els nens no rebien la formació en valors que nosaltres volíem pels nostres fills, i menys els religiosos", respon la mare, Carmina. I el pare diu que “aquí s'ensenya a competir als fills i també als pares". La Carmina afegeix que “el més important és la formació humana i cristiana; se'ls ensenya a resar... A l'escola, on hi ha gent de tota mena, volíem classe de religió pels nostres fills, però ens van dir que en aquella escola no n'hi havia".

Diumenge passat durant la jornada els pares gaudien embadalits de la felicitat dels seus fills, que anaven d'activitat en activitat. En Josep Mª, d'uns 10 anys, va dir que el que més li agrada “és el bàsquet, però també el futbol i els aparells d'escuma, i... No sé, m'agrada tot, estic bé. Tinc amics".

Brafa és una obra corporativa de la prelatura de l'Opus Dei fundada el 1954 per un grup de persones animades per sant Josepmaria. El nom prové de les inicials de les primeres activitats que s'hi van celebrar, que foren bàsquet, rem, alpinisme, futbol i atletisme.

Salvador Aragonés