"El primer dia ja estàvem a l'aigua ajudant"

Òscar Camps (Proactiva Open Arms) va explicar a la IX Jornada de Camins de Llibertat la feina de salvament de refugiats al Mediterrani. Va ser en una taula rodona sobre les persecucions i la llibertat organitzada per l'Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.

Un centenar de persones van assistir el dissabte 21 d'octubre a la IX Jornada Camins de Llibertat, organitzada per l'Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra, al CaixaForum. Es van tractar experiències recents de persecucions i llibertats. També es va posar en context també el camí que portà a sant Josepmaria de Barcelona a Andorra la tardor del 1937, enguany fa 80 anys.

Clicant als laterals d'aquesta imatge en veureu més.


Morts a 600 km

Un grup de socorristes van veure unes fotos el 2015, i van decidir marxar al Mar Egeu. "El més increïble és que no hi havia ningú treballant, i el primer dia ja estàvem a l'aigua ajudant". El director de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, denuncia que s'estan deixant morir milers de persones "a 600 km d'aquí", al Mediterrani, que "és la frontera més mortífera i militaritzada del món".

Diu que els refugiats veuen "que els nostres gossos mengen més i millor que els seus fills". "On està la Unió Europea?", es pregunta. En dos anys la seva ONG ha salvat la vida a 55.000 persones. "Què podien fer 28 governs amb els pressupostos que tenen? Acabar-ho ràpid, no?". "Tancarem quan la Unió Europea faci alguna cosa", assegura.


Escàndol

Al Líban, amb una extensió com la de la regió metropolitana de Barcelona, hi ha 4 milions d'habitants i 1,2 milions de refugiats siris. Gran coneixedor de l'Orient Mitjà, el corresponsal de La Vanguardia a Beirut Tomàs Alcoverro, lamenta "Que això no provoqui l'escàndol internacional" i ho atribueix a que "no s'entén què passa".

Pel que fa als cristians d'aquests països, Alcoverro explica que estan dolguts i no entenen el que perceben com indiferència dels cristians d'occident. No entenen perquè no els ajuden a no haver de marxar dels seus països. "No entenen com no vibrem per ells. (...) Però de moment els cristians emigren, i molt rarament jo penso que puguin tornar", exposa.

Refugiats del 1937

Enguany la jornada ha coincidit amb el 80è aniversari del pas de sant Josepmaria per Barcelona, a la tardor de 1937, tot cercant el seu camí de llibertat cap a Andorra. El doctor en història de la UB, Federico Vázquez Osuna, va exposar la situació d'aquell moment i es va aturar en el jutge Pascual Galbe, que va ser un bon amic de sant Josepmaria.

El doctor en filosofia i periodista Jordi Miralbell es va centrar en l'estada de sant Josepmaria a Barcelona. Va mostrar diverses imatges inèdites de bitllets de tren, menús de restaurants, cartes, dibuixos i notes breus que van portar a les motxilles els refugiats malgrat les dificultats del camí que els portà a Andorra.

Més informació
Web de l'Associació