Conclou la fase instructora de la causa de canonització de la Dora del Hoyo

Serenitat, pau, desitjos de fidelitat. Són els trets que caracteritzaven la Dora del Hoyo i que aconseguia contagiar les persones que l'envoltaven. Així ho ha destacat Mons. Xavier Echevarría durant la cloenda de la primera fase del procés de canonització de la serventa de Déu Dora del Hoyo.

El prelat de l'Opus Dei, monsenyor Xavier Echevarría, ha presidit a la Pontifícia Universitat de la Santa Creu la cerimònia de cloenda de la fase instructora de la causa de canonització de la Dora del Hoyo. Va destacar en la seva intervenció "la serenitat, la pau que infonia la seva presència, que ajudava a ser fidel al camí de seguiment vers el Senyor".

Així mateix, va fer referència a "la seva professionalitat, al respecte i a l'atenció que tenia amb totes les persones, i com afrontava amb naturalitat els diversos problemes que es presentaven". Aquestes virtuts humanes estaven vivificades en Dora per la fe, l'esperança i l'amor que tenia a Déu.

Als últims quatre anys, la vida, les virtuts i la fama de santedat de la Dora del Hoyo (1914-2004) han estat objecte d'estudi per part del tribunal de la prelatura de l'Opus Dei, que ha interrogat nombrosos testimonis que van tractar-la.

La documentació recollida es lliurarà a la Santa Seu; en concret, a la Congregació de les Causes dels Sants. Com a primera mesura, examinarà si el procés s'ha desenvolupat segons dret i, en cas afirmatiu, ha de declarar-ne la validesa. Després el postulador prepararà la positio —una exposició sobre les virtuts de la Dora i una biografia, ambdues basades en els testimonis i en els documents— que es lliurarà per a l’estudi i posterior judici per part d'aquest dicasteri i del Romà Pontífex. Si el judici sobre la santedat de la serventa de Déu és favorable, el Papa declararà que ha viscut heroicament les virtuts cristianes.

Dora del Hoyo s'ocupava professionalment de les tasques de la llar quan va descobrir el missatge de santificació de la vida ordinària predicat per sant Josepmaria Escrivà de Balaguer. Va incorporar-se a l'Opus Dei a l’any 1946 i, amb competència professional, alegria i lliurament generós, va contribuir a difondre el valor del treball ben fet per amor a Déu i al proïsme, entre gent jove de procedències molt diverses.

*****

Dora del Hoyo va néixer a Boca de Huérgano, província de Lleó (Espanya), l’11 de gener del 1914. El 1940 es va traslladar a Madrid per treballar com a empleada domèstica, època en què va conèixer sant Josepmaria. Des de desembre del 1946 va viure a Roma, on s'havia traslladat a petició del fundador de l'Opus Dei.

Va morir el 10 de gener del 2004. Les seves restes mortals reposen a Santa Maria de la Pau, església prelatícia de l'Opus Dei a Roma, al mateix lloc on reposen les restes del fundador, sant Josepmaria Escrivà de Balaguer, i del seu primer successor, el beat Àlvar del Portillo, reflectint així el que Dora ha suposat en el servei que l'Església ha encomanat a l'Opus Dei.

El 18 juny del 2012 monsenyor Xavier Echevarría, prelat de l'Opus Dei, va iniciar-ne a Roma el procés de canonització. Durant la cerimònia, el prelat va declarar: "Estic cada vegada més convençut del paper fonamental que aquesta dona ha tingut i tindrà en la vida de l'Església i de la societat. El Senyor cridà Dora del Hoyo a ocupar-se de tasques similars a les desenvolupades per la Mare de Déu a la casa de Natzaret".