Obertura del 8è Fòrum UNIV a Barcelona

Amb un conferència a Barcelona s'ha obert la fase local catalana del Fòrum UNIV 2017. L'edició d'enguany d'aquest congrés on participen universitaris d'arreu del món tractarà la immigració i la identitat i celebrarà la fase final, amb la presentació de les millors comunicacions, del 9 al 16 d'abril de 2017 a Roma.

Els universitaris catalans ja poden començar a treballar per elaborar ponències per a presentar al Fòrum UNIV. La conferència inaugural ha estat de Conrad Vilanou, pedagog, catedràtic del Departament de Teoria i Història de l’Educació de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona, sobre "La fi del món d'ahir: l'educació en un món canviant". En l'obertura de la fase local catalana del fòrum UNIV 2017 el catedràtic Vilanou va fer un repàs de l'evolució del sistema educatiu durant el segle XX amb la conclusió que "l'educació ha fet un gir social claríssim" i que actualment vivim en una època "post-humanista, post-orgànica".

L'UNIV és un fòrum multidisciplinari de diàleg permanent i un lloc de trobada per a la comunicació i el debat universitari que té lloc en universitats d’arreu del món amb un tema comú que per l'edició del 2017 és "Un món en moviment". Des de fa vuit anys la UIC acull aquesta fase local de preparació per a la trobada internacional que se celebra a Roma al voltant de Setmana Santa on s'apleguen prop de 3.000 joves per estudiar, reflexionar, dialogar i interrogar-se sobre els reptes de la nostra societat.

Migració i identitat

Quins efectes té el moviment constant sobre les persones? Què és el que hem de fer per humanitzar el món d’avui? Quines han de ser les característiques de la mobilitat del futur? Quins són els elements, si n’hi ha, que es mantenen o que s’haurien de mantenir més enllà del canvi? Són algunes de les preguntes i àmbits de recerca que es proposa als universitaris. Es pot consultar tota la informació sobre les bases de participació i calendari.

Convocat per l’Istituto per la Cooperazione Universitaria (ICU), l'UNIV es va convocar per primera vegada el 1968. Els primers UNIV van ser organitzats gràcies a l'impuls i a la iniciativa de sant Josepmaria, fundador de l'Opus Dei: desenes de milers d'estudiants i professors universitaris, durant quatre dècades, han pogut ampliar els seus propis horitzons culturals en el clima universal del centre de la Cristiandat, gràcies a les audiències especials concedides per Pau VI, Joan Pau II, Benet XVI i el Papa Francesc als participants a l'UNIV.