«Vaig recuperar el meu cabell i el meu somriure»

La caiguda del cabell i l'aparició de taques a la pell són conseqüències que de vegades acompanyen a la quimioteràpia. Al Campus Bio-Mèdic de Roma (Itàlia) han volgut que la bellesa segueixi acompanyant els pacients.

Una de les voluntàreis ajuda a una pacient. Foto: Ong Fundación Prometeo

"Quan la Maria va venir a visitar-nos al Policlínic, estava molt preocupada. Tenia por que els familiars es desmoralitzaran en veure com perdia el cabell a causa del tractament".

Ho explica la Gemma, voluntària i estudiant de la Universitat Campus Bio-Mèdic de Roma, que va acollir la Maria en el centre hospitalari. "La Maria va arribar a Roma des de Nàpols per tractar-se per segona vegada d'un tumor. No podia caminar", afegeix. La Gemma ajuda en el 'Banc de la perruca', un projecte dedicat als pacients de càncer que, a causa del tractament amb quimioteràpia, perden el cabell.

"La Maria no volia tornar a casa sense una perruca. Per a ella era important amagar la malaltia perquè el seu pare, ja ancià, no es preocupés"

En aquest projecte, un grup de voluntaris ajuda les persones que se sotmeten a la quimio a trobar la perruca que oculti la seva calvície. La iniciativa es desenvolupa gràcies al treball comú de l'Associació d'Amics de la Universitat Campus Bio-Medico i l'ONG Fundació Prometeu.

"La Maria té poc més de 50 anys. No volia tornar a casa, a Nàpols, sense una perruca. Per a ella era important amagar la malaltia perquè el seu pare, ja ancià, no es preocupés", explica la Gemma. És a l'hospital san Giovanni Addolorata on es reuneixen per estudiar cada cas, escollir la perruca més adequada i sortir amb un gran somriure.

Somriure de nou

"Encara que sembli un petit detall, allunya els malalts durant unes hores dels aspectes més negatius de la malaltia, i els permet somriure de nou. La Maria, per exemple, va venir amb una foto del tipus de perruca que volia i el material apropiat. Li vam fer dos perruques, i aquell mateix dia va tornar a Nàpols amb més alegria i ganes de seguir lluitant".

El projecte és també una oportunitat preciosa per als voluntaris. "Els assessorem i els animem en el procés de caiguda del cabell, que en alguns casos causa un cert impacte. En el passat, un membre de la meva família va patir càncer i això m'ajuda a estar més a prop d'altres pacients. Aquesta activitat dóna valor al meu temps lliure i m'ajuda a aprendre tant de qui lluita com ells".

Algunes de las perrruques que ofereix la Fundació Prometeo i el Campus Bio-Mèdic (Roma).

Les infermeres del departament d'Oncologia del Campus Bio-Mèdic, obra corporativa de l'Opus Dei, també han organitzat un curs de maquillatge. Rossella, experta en bellesa que treballa per a una empresa internacional de cosmètics, va dirigir el grup. Ella mateixa es va haver de sotmetre a quimioteràpia des de gener de 2016 fins a abril de 2017.

“Encara que sembli un petit detall, allunya els malalts durant unes hores dels aspectes més negatius de la malaltia, i els permet somriure de nou”

"Durant el tractament he experimentat l'esgotador que resulta seguir cuidant la teva imatge, fins i tot per a persones acostumades a fer-ho com jo", explica. "Gràcies a la col·laboració dels meus col·legues, que en els últims mesos han estat per a mi com una família, hem pogut organitzar dues classes de formació per a altres dones en la mateixa situació". En les dues sessions van participar-hi 25 pacients que van aprendre a fer front a efectes com la pèrdua de les celles o l'aparició de taques a la pell.