Preguntes freqüents sobre la beatificació d'Àlvar del Portillo

Respostes del comitè organitzador a les preguntes més freqüents sobre la beatificació de Mons. Àlvar del Portillo, cerimònia que tindrà lloc a Valdebebas (Madrid) el proper 27 de setembre.

Qui va ser Àlvar del Portillo?

Mons. Àlvar del Portillo y Diez de Sollano (Madrid, 1914 - Roma, 1994). Enginyer de Camins i Doctor en Filosofia i en Dret canònic. Es va incorporar a l'Opus Dei el 1935. Ordenat sacerdot el 25 de juny de 1944, va col·laborar estretament amb sant Josepmaria fins que va morir el 1975. Exercí, a més, nombrosos encàrrecs de la Santa Seu, entre els quals destaca l’activa participació en els treballs del Concili Vaticà II. Després de la mort de sant Josepmaria va ser escollit per succeir-lo en el govern de l'Opus Dei. Ordenat bisbe el 1991. El procés de canonització es va iniciar el març de 2004. El Papa Benet XVI el va declarar Venerable el 2012 i el Papa Francesc va signar el Decret del Miracle atribuït a la seva intercessió el 2013.

Per què la beatificació serà a Madrid?

La Santa Seu va estimar molt convenient la petició del prelat de l'Opus Dei, Mons. Xavier Echevarría, de fer la cerimònia a Madrid, ciutat natal del futur beat, de qui el 2014 se’n celebra el centenari del naixement. Aquesta opció facilita també la participació de moltes persones del país d'origen d’Àlvar que desitgen assistir a la cerimònia i que -en el context de la crisi econòmica actual- haguessin tingut dificultats per fer un viatge.

Per què serveix aquesta beatificació?

Les cerimònies de beatificació serveixen per avivar l'esperit de santedat en el Poble de Déu i contribuir a l'evangelització del món.

Per què l'Opus Dei ha promogut aquesta beatificació?

La fama de santedat i l'existència de molts favors atribuïts a la intercessió de Mons. Àlvar del Portillo va moure el prelat de l'Opus Dei a sol·licitar a la Congregació per a les Causes dels Sants la incoació d'aquest procés, a glòria de Déu i perquè el Poble de Déu pugui comptar amb un model i intercessor assequible i actual.

Qui beatificarà a Àlvar del Portillo?

Per mandat del Papa Francesc, actuant com a llegat presidirà la cerimònia el cardenal Angelo Amato, prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants.

Com serà la beatificació?

La cerimònia consistirà en una Missa Solemne en què tindrà lloc la proclamació del nou beat i la seva inclusió en el catàleg dels beats i sants, que l'Església proposa al poble fidel com a models i intercessors davant Déu.

Quina despesa comportarà la beatificació?

És impossible preveure-ho amb tanta antelació. En qualsevol cas, el comitè organitzador busca que sigui un acte solemne, però senzill, al qual puguin assistir, al menor cost possible, totes les persones interessades en participar-hi.

Com es finançarà la beatificació?

El finançament de la beatificació es nodrirà, majoritàriament, de les aportacions dels participants, i de l'ajuda de moltes persones que tenen devoció al futur beat.

Hi haurà tracte de favor per part de les administracions públiques?

Una celebració d'aquestes característiques aportarà beneficis a la ciutat i a la regió, com molts altres esdeveniments que se celebren a Madrid. En qualsevol cas, la pauta de comportament del comitè organitzador és sol·licitar el mateix tracte que reben els organitzadors d'actes similars.

Madrid, 7 març 2014

Més informació al web del comitè organitzador