Què és l'Advent?

Què és? Quant dura? Què es fa? Expliquem en poques línies el sentit d'aquest temps que enguany comença el diumenge 3 de desembre.

Últimes notícies

1.-Què vol dir la paraula?
La paraula "advent" prové del llatí i vol dir "arribada". En el cristianisme, "advent" s'associa amb l'arribada del Nadal, que es correspon al naixement de Jesucrist el 25 de desembre. El sentit de l'advent és que els creients es preparen per al naixement de Jesucrist.

2.-Quan dura?
L'Advent dura 4 setmanes dins del calendari litúrgic que marquen l'inici de l'any litúrgic. Se celebren els quatre diumenges més pròxims a Nadal. Comença el diumenge més proper al 30 de novembre –just després de la festa de Crist Rei- i acaba el 24 de desembre. Cada setmana té un significat concret: despertar-se, posar-se en camí, buscar i acollir.

3.-Què es fa?
Hi ha diverses tradicions que ajuden a viure la preparació que significa l'Advent. S'acostuma a preparar una corona de flors a casa i/o a l'església, anomenada corona d'advent, amb quatre espelmes, una per a cada diumenge. A cada espelma s'assigna una virtut que s'ha de millorar aquella setmana, com l'amor, la pau, la tolerància i la fe. També és tradició el calendari d'advent, que amaga una reflexió o un petit objecte -com una xocolatina- per a cada dia. Una altra manera de preparar-se per al naixement de Jesús és fer el pessebre o l'arbre de Nadal.

4.-S'hi relaciona algun color?
El morat simbolitza la preparació espiritual: es fa servir durant l'Advent i la Quaresma. També és propi el color rosat, que es fa servir a la missa del diumenge Gaudete (el tercer d'Advent) i el diumenge Laetare (el quart de Quaresma) per indicar la proximitat del Nadal i de la Pasqua, respectivament.

Relacionat
Article de Guillaume Derville sobre l'advent i el silenci
L'origen de les tradicions nadalenques