Qui eren els avis de Jesús?

El 26 de juliol l’Església celebra la memòria de sant Joaquim i santa Anna, pares de santa Maria, la Mare de Déu. En aquest dia es té un record especial pels qui foren els avis de Jesús. En molts països de tradició catòlica també se celebra el dia dels avis.

Icona grega amb Joaquim, Anna i la Mare de Déu

Una antiga tradició, datada ja al segle II, atribueix els noms de Joaquim i Anna als pares de la Mare de Déu. El culte apareix per Santa Anna al segle VI i per Sant Joaquim una mica més tard. La devoció als avis de Jesús és una prolongació natural a l'afecte i veneració que els cristians han demostrat sempre a la Mare de Déu.

Què se sap de santa Anna?

Va ser la mare de la Verge Maria i va néixer a Betlem. El nom d'Anna significa "gràcia, amor, pregària". La Sagrada Escriptura no ens diu res de la santa. Tot el que sabem es troba en l'evangeli apòcrif de Sant Jaume. Segons l'anomenat “Protoevangeli de Jaume” quan tenia vint anys es va casar amb un jove anomenat Joaquim, galileu, de la ciutat de Natzaret i quan ja eren ancians van rebre el naixement de Maria.

Qui era sant Joaquim?

El nom de Joaquim vol dir "Yahweh prepara". També en el Protoevangeli de Jaume, Joaquim és descrit com un home ric i piadós que donava béns regularment als pobres del Temple de Jerusalem. La devoció a sant Joaquim és més recent que la de santa Anna i amb la reforma del calendari litúrgic després del Concili Vaticà II, sant Joaquim i santa Anna se celebren conjuntament el 26 de juliol. Són els patrons dels avis.

El Papa Francesc honora els avis

El 2021, el Papa Francesc va instituir la Jornada Mundial dels Avis i la Gent Gran. Va fixar el quart diumenge de juliol, prop de la festa dels sants Joaquim i Anna, avis de Jesús, com a data per a celebració. El lema del missatge del Papa per a la tercera jornada ha estat:«L’amor que té als qui creuen en ell s’estén de generació en generació» (Lc 1,50).

En moltes ocasions el Papa Francesc, en parlar de la família, s'ha referit als avis com un tresor. El 2015 va dedicar les audiències generals a fer una catequesi de la família reflexionant "sobre aquest gran do que el Senyor va fer al món des del principi". En una d'aquestes audiències en parlar de la gent gran el Papa afirmava: "Els ancians són la reserva sapiencial del nostre poble!" i convidava a "despertar el sentit col·lectiu de gratitud, d'estima, d'acollida, que faci sentir l'ancià part viva de la seva comunitat."

També en el seu discurs en una trobada amb l'Associació de Famílies nombroses va dir: "Vosaltres, nens i joves, sou els fruits de l'arbre que és la família: sou fruits bons quan l'arbre té bones arrels -que són els avis- i un bon tronc -que són els pares-." I afegí: "Els avis custodien els valors d'un poble, d'una família, i ajuden els pares a transmetre'ls als fills. I acabava el discurs demanant "si us plau, seguiu resant per mi, que jo sóc una mica l'avi de tots vosaltres".

Document relacionat: Carta de sant Joan Pau II als ancians

Font: Catholic.net; Corazones.org