Reviu les presentacions del llibre 'Escrivà de Balaguer a Catalunya'

Les darreres setmanes s'ha presentat un llibre d'història sobre les estades de sant Josepmaria a Catalunya a diverses poblacions catalanes. En aquesta notícia en fem un resum i n'oferim alguns audios i fotos.

Presentació a Sabadell. Foto:Macv

Durant les últimes setmanes s'han fet diverses presentacions d'Escrivà de Balaguer a Catalunya 1913-1974, un llibre de Josep Masabeu editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Des d'una primera presentació per a periodistes al Braval fins a la de Terrassa diversos historiadors han manifestat les seves impressions d'un llibre que detalla les 37 estades de sant Josepmaria a Catalunya a través d'una àmplia documentació que inclou 118 entrevistes, 69 escrits de testimonis directes i la recerca en 34 arxius històrics.

Després d'un dinar de presentació per a periodistes al Braval, que va acabar amb crespillos i Aromes de Montserrat per a recordar episodis de la vida de sant Josepmaria, la primera de les presentacions públiques es va celebrar el 28 d'octubre a la sala d'actes de l'Oratori de Bonaigua de Barcelona, on el director de l'Arxiu Diocesà de Barcelona, Josep Maria Martí i Bonet, va parlar de la passió per la veritat de sant Josepmaria.

La primera presentació fora de Barcelona va ser a la ciutat de l'autor, Josep Masabeu. El periodista Salvador Aragonés va presentar el llibre al Gremi de Fabricants de Sabadell el 29 d'octubre. Aragonés va destacar que el llibre està "escrit des d'una serenitat molt bona" i va resumir el seu contingut amb el pas dels Pirineus, els començaments de l'Opus Dei a Catalunya i la relació amb l'abat de Montserrat Aureli Maria Escarré.

Al Temple Romà de Vic la presentació va ser el 30 d'octubre i va anar a càrrec de Josep-Ignasi Saranyana. El membre del Pontifici Comitè de Ciències Històriques va subratllar la relació de sant Josepmaria amb Catalunya. Saranyana va dir que la investigació sobre els inicis de l'Opus Dei a Catalunya mostra un seguit de fets que cal recordar perquè "l’Obra sigui estimada a casa nostra, com de fet ja ho és".

El 2 de novembre el pedagog Miquel Navarro va presentar el llibre a la biblioteca de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida. Va explicar les diverses visites de sant Josepmaria a la capital del Segrià i va agrair la possibilitat de poder presentar un llibre d'un sant amb tanta relació amb Lleida.

L'Arquebisbe de Tarragona i primat, Mons. Jaume Pujol, va presentar el llibre al Centre Tarraconense El Seminari de Tarragona, on el 3 de novembre va repassar alguns dels episodis més destacats del pas del sant per Catalunya i va destacar l'amor de sant Josepmaria per la Mare de Déu. Va considerar que "aquesta monografia tan completa és també una contribució a un procés més gran, que és la història de l’Església a Catalunya i la història de l’Església universal. Per tant, a més de ser una recerca històrica rigorosa, aquest treball és també un servei a l’Església, que agraïm de tot cor".

La presentació a Igualada es va celebrar el 4 de novembre. L'igualadí Josep Maria Rovira va dir que "és un llibre que t'enganxa perquè et fa viure en present les coses que van passar a les estades de sant Josepmaria a Catalunya".

La Casa de Cultura de Girona es va omplir el 5 de novembre per la presentació de l'historiador Joaquim Nadal. Va destacar que "aquest és un llibre sòlid, solvent, d'informació molt contrastada". En el decurs de l'acte, va rememorar una pregunta que els seus pares van fer a sant Josepmaria sobre l'educació dels fills.

Finalment, la presentació a Terrassa va anar a càrrec de la historiadora Marta Alarcón el 10 de novembre a la Fundació Busquets. Alarcón va destacar que el llibre és més un treball de documentació que un assaig, i va explicar les sis visites de sant Josepmaria a Terrassa a l'odontòleg Eduard Cadafalch, que assistia a la presentació.

Per a visualitzar totes les fotos, podeu clicar als laterals de la imatge següent.