Emprendre en temps de crisi

Macarena Martínez-Echevarría és una dona emprenedora de 34 anys. Està casada i té tres fills. Macarena tenia un somni que a poc a poc s'ha fet realitat: muntar una empresa d'organització d'esdeveniments.

Macarena ha creat una empresa d'organització d'esdeveniments

En plena crisi econòmica no és impossible posar en marxa una nova empresa?

Crear una empresa ha estat un somni que s'ha anat construint a poc a poc. La paraula crisi no cal veure-la des del costat negatiu; s'ha de veure com una oportunitat. La raó per la qual el món ha arribat a aquest punt és perquè estem estimant les coses i utilitzant a les persones.

Crec que cal tenir il·lusió per aconseguir somnis i tenir clar que tot és per a bé, si alguna cosa no surt com un pensava, potser és perquè no ens faria millorar.

Quines claus cal tenir en compte abans de muntar un esdeveniment?

Cal definir molt clarament unes qüestions bàsiques: el tipus d'acte, a qui va dirigit, quin objectiu es vol aconseguir o quina data seria la idònia.

Una vegada es té clar el tipus d'esdeveniment, comença la fase de preparació, que inclou totes les accions que s'han de realitzar abans de l'execució de l'acte perquè aquest es desenvolupi satisfactòriament. És la fase més costosa perquè cal encarregar-se de coses molt diverses.

'Al Vicente Calderón vam organitzar un homenatge a Forlán en el qual es premiava també la tasca de Vicente del Bosque després del Mundial. Calgué preparar-ho tot en una setmana'

Parla'ns d'algun ...

Al Vicente Calderón vam organitzar un homenatge a Forlán en el qual es premiava també la tasca de Vicente del Bosque després del Mundial. Calgué preparar-ho tot en una setmana. S’havia d’aconseguir una posada en escena minimalista i senzilla perquè hi havia molts convidats i era necessari espais lliures. La col·laboració del personal de l'Atlètic de Madrid va ser increïble. Tots van posar el seu granet de sorra, ja que ens trobàrem amb una sorpresa: no hi havia ascensor ni muntacàrregues i tot es va haver de pujar per les grades fins a la sala VIP. En aquest esdeveniment ens van encarregar també els regals per a cada convidat, que és una cosa que ens agrada cuidar especialment.

També vam gaudir preparant els regals d'una convenció amb italians, que va ser al Palace de Madrid. A les dones, que eren de Milà, se'ls va donar un regal amb toc espanyol: vam fer un pack amb un vano amb els colors de l'empresa i unes polseres de cuir, a cadascuna li vam penjar un detall espanyol en plata.

'Si he de quedar-me amb un esdeveniment triaria el que vaig realitzar a l'agost: la decoració de la Nunciatura de Madrid durant la JMJ'

Encara que si he de quedar-me amb un esdeveniment triaria el que vaig realitzar a l'agost: la decoració de la Nunciatura de Madrid durant la JMJ. A tots els nostres clients els tractem com a únics, però és cert que preparar les estances de la casa del Papa en aquests dies va ser inoblidable.

Quins valors caracteritzen al teu projecte empresarial?

Com acabo de dir, ens agrada tractar cada client com si fos únic: amb atenció i afecte, sense perdre de vista que el nostre tracte directe amb persones ens fa arribar a alguna cosa més que a una simple posada en escena per un dia especial. Hi ha molta gent que necessita que li dediquis temps, que l'escoltis, que el rebis amb un somriure o li donis les gràcies. I, per descomptat, som honrats amb els nostres clients.

En els esdeveniments que acompanyen la celebració d'un sagrament (casaments, batejos, comunions) procuro sempre de treure a la llum la bellesa d'aquest, perquè la festa, el banquet o els regals no ennuvolin l'essència del que s'està celebrant.

Què poden aportar els emprenedors en aquest moment de crisi generalitzada?

Llocs de treball i optimisme. L'orientació espiritual que rebo a l'Opus Dei -sóc supernumerària des de fa dotze anys- m'ajuda a tenir una visió cristiana de la vida: es pot donar testimoniatge de l'important que és no perdre de vista el que realment ens dóna la felicitat. Tenir cases o cotxes no ens fa feliços. Cal no perdre la il·lusió perquè estiguem travessant un mal moment. Es descobreixen oportunitats de reciclar-se, de generar una "mudança" en les nostres vides per millorar com a persones. Cal posar el cor en el que es fa. Darrere d’una feina en què has posat el cor hi ha alegria. Cal enamorar-se del que un fa sense oblidar que a la feina cal tenir competència professional i servir els altres.