Harambee celebra 10 anys amb nous projectes a l’Àfrica

El projecte internacional de solidaritat Harambee celebra en el 2012 el seu desè aniversari i ho fa ampliant la seva ajuda a l’Àfrica subsahariana amb 7 nous projectes tots ells orientats al camp de l’educació.

Benín, Kenya, Nigèria, R.D. del Congo, Sâo Tomé, Camerun i Costa d’Ivori són els països on es troben els set projectes que Harambee té previst finançar aquest any, tot coincidint amb la celebració del seu desè aniversari. S’emmarquen en el camp de l’educació ja que una idea clau del projecte és que les activitats que Harambee duu a terme involucrin els africans fent seu el lema “fer escola i no escoles”.

"L'ajuda a l'Àfrica és sobretot una ajuda a la necessitat de conèixer, d'entendre quines són les necessitats de cada un per col·laborar millor i ajudar-los més -assegura Linda Corbi coordinadora d'Harambee internacional-. Per això, no és tant un transvasament d'Occident sobre Àfrica sinó un coneixement recíproc per construir un món millor. En aquest sentit, sabem que som molt ambiciosos".

Harambee 2002-2012

Harambee va néixer amb motiu de la canonització de sant Josepmaria Escrivà, fundador de l'Opus Dei l’any 2002. D’aleshores ençà s’han dut a terme 39 projectes en 18 països de l’Àfrica subsahariana, amb un desemborsament de 1.350.204,96 €; la majoria dels projectes en el camp educatiu però també alguns en l’àmbit sanitari i d’inserció laboral.

Linda Corbi, en recorda així l'origen: "Van venir a Roma pelegrins d'arreu del món i cada un va contribuir amb 5 euros que vam recollir en un fons que es va distribuir en diversos projectes a l'Àfrica. Pensàvem que amb aquesta redistribució s'hauria acabat Harambee però la passió de tanta gent per l’Àfrica, la seva generositat i la voluntat de continuar ens han portat a complir 10 anys".

Millorar la formació dels professors, classes de suport escolar i la formació professional són alguns dels reptes per a aquest any en països com Kenya, Benín o Sâo Tomé. A més enguany se celebrarà la cinquena edició Harambee International Award a Lisboa, un certament que s’organitza cada dos anys amb el qual es premia els millors documentals, reportatges i fotografies sobre Àfrica. "La idea és obrir una finestra a l'Àfrica, una finestra positiva. Massa vegades a occident només arriben notícies negatives d'Àfrica. Val la pena donar la possibilitat de transmetre els valors positius".

La trajectòria d'Harambee se centra en el coneixement recíproc entre Occident i Àfrica. D'aquí el seu nom "Harambee", una paraula del suahili que significa: "tots junts".

Harambee en terres catalanes

Harambee també s’ha fet present en terres catalanes. Des de fa tres anys el Festival Internacional de la Cançó organitzat per l'Associació Cultural Carena de Barcelona, que enguany va celebrar la seva 46è edició, dedica les seves veus i els seus balls als projectes solidaris que Harambee té en marxa a l’Àfrica.

Per altra banda, Harambee ha estat present en els quatre darrers anys en la festa tan tradicional a Catalunya com és sant Jordi amb parades de venda de roses tant a Barcelona com a Girona. Cada any a l'estand, a part de les roses, es poden adquirir altres objectes com polseres d'Harambee, clauers i fermalls, per contribuir als el projectes en curs.