Llars on es transmet la fe i el sentit cristià de la vida

El dissabte 16 de setembre es va celebrar la 31a Jornada Mariana de la Família a Torreciutat, on es van donar cita unes sis mil persones per passar junts un dia a prop de la Mare de Déu.

La Jornada va començar amb l'obertura del santuari i els confessionaris a les 9:00 h, quan els primers pelegrins procedents de diferents indrets van començar a arribar a poc a poc a l'esplanada, a mida que avançava el matí. Els voluntaris, amb les seves distintives armilles vermelles, informaven als assistents i els anaven indicant els llocs que podien ocupar.

Ángel Lasheras donà la benvinguda als participants de la trobada —que aquest any van ser unes sis mil persones, segons els voluntaris— amb una breu oració en què els va animar “a tenir una experiència particular de l'amor de Maria per a cadascú” durant aquell dia. Les famílies, els nens que han rebut la Primera Comunió enguany i les parròquies van presentar les seves ofrenes a la Mare de Déu, amb el prec posterior de l'Àngelus.

Ángel Lasheras rebent les ofrenes a la Mare de Déu que van portar moltes famílies.
Ángel Lasheras rebent les ofrenes a la Mare de Déu que van portar moltes famílies.

A les 12:30 h, el bisbe de Barbastre-Montsó, Mons. Ángel Pérez Pueyo va celebrar l'Eucaristia, l'acte central d'aquest dia. A l'homilia va parlar sobre la família com “el valor més segur” en un món on cada vegada hi ha més divorcis i menys matrimonis. També va destacar que “som cridats a una revolució silenciosa, a ser tendresa de Déu per al món, que necessita Déu més que mai. Necessita una Església viva, missionera, corresponsable i martirial”.

Al final de la Missa es va llegir la carta que el papa Francesc havia escrit a les famílies participants amb motiu d'aquesta jornada mariana. En ella, el Sant Pare demanava “fer de les llars espais on es transmet la fe i el sentit cristià de la vida”. En dirigir-se als esposos, el papa Francesc els va animar a viure la seva vocació “tenint com a punt de referència i ferma inspiració la Sagrada Família”.

Mons. Ángel Pérez Pueyo, bisbe de Barbastro-Montsó amb la resta d'autoritats i amics de Torreciutat.
Mons. Ángel Pérez Pueyo, bisbe de Barbastro-Montsó amb la resta d'autoritats i amics de Torreciutat.

Just abans del descans del dinar, els matrimonis amb fills nounats van fer el tradicional oferiment a la Mare de Déu de Torreciutat, a l'interior del santuari. Ja a la tarda, abans de finalitzar la Jornada, es va resar el Sant Rosari a les porxades de l'esplanada i Ángel Lasheras va impartir la benedicció amb el Santíssim a les famílies presents, abans de marxar cadascun a les seves respectives ciutats.

Torreciutat, un lloc de trobada religiosa i desenvolupament per a l'Aragó

Aquest dia també va comptar amb la presència de diverses autoritats, com ara el Director General de Turisme i Hostaleria d'Aragó, Jorge Moncada, que va subratllar que el turisme religiós serà un dels pilars d'aquesta legislatura per al Govern d'Aragó perquè es tracta d'un turisme de qualitat i com a tal s'ha de considerar. “La jornada d'avui reflecteix molt bé aquesta dinamització del territori a la qual paga la pena donar suport”.

Per a José Lorenzo Rabal, alcalde de Secastilla, municipi que acull el santuari i que ha ofert en nom dels veïns oli de la localitat, “la valoració és molt positiva, un dia excel·lent amb molta gent i amb un impacte econòmic molt bo”.

Per la seva banda, l'alcaldessa d'El Grado, Mari Carmen Obis, el municipi del qual ha ofert a la Mare de Déu una cistella de fruites, va apuntar que per a ella havia estat “una jornada molt emocionant, perquè és la primera vegada que hi assisteixo i ha estat una experiència molt bonica. A més, el Santuari té una repercussió tant religiosa com a turística molt important a la comarca”.