Si alguna dona em llegeix...

Sant Josepmaria cita a Camí un passatge de l'Evangeli que esmenta a algunes dones que seguien Jesús, i afegeix: "Demano a Déu que, si em llegeix alguna dona, s’ompli d’una enveja santa, plena d’eficàcia". En publiquem un comentari del Prof. Pedro Rodríguez.

Res de nou

Els tres últims punts d'aquest capítol (L'apostolat) -que van ser redactats per sant Josepmaria a Burgos- tracten de «la dona en l'apostolat». No vol dir això que ara comenci sant Josepmaria a parlar de l’«apostolat de la dona», ja que el que ve tractant en tots els capítols es refereix, indistintament, a homes i dones.

En rigor i des de la perspectiva en què es situa Camí, sant Josepmaria no té res a dir a les dones que no sigui repetir, allò que ha dit per a tots des del primer punt del llibre. La qual cosa no vol dir que la peculiaritat femenina no doni peu -i de fet n’ha donat- a un tractament de la totalitat de la vida cristiana des de la manera d’ésser pròpia de les dones. Però quan s'està explicant l'Evangeli als cristians, es parla com sant Pau: a homes i dones, a servents i a lliures, a jueus i a grecs.

Per això, aquests tres punts tenen, al meu parer, una singular naturalesa: figuren no com consideració "sectorial" de l'apostolat peculiar fet per les dones -res diuen sobre la matèria-, sinó com una reflexió, tot just incoada, sobre els llocs bíblics que presenten el «grup dels deixebles» com format des dels orígens per «homes i dones» en unitat de comunió amb Jesús i amb diversitat de serveis.

Jo vaig sentir explicar això de "ni de broma"

«Jo anava a casa d'una senyora anciana de vuitanta anys que es confessava amb mi, per celebrar Missa en aquell oratori petit que tenia. I va ser allà, després de la comunió, en la Missa, quan va venir al món la Secció femenina».

El tenor redaccional del punt 980 sembla rememorar l'època que segueix al 2 d'octubre de 1928, data de la fundació -«Jo havia escrit: mai hi haurà dones -ni de broma- a l'Opus Dei» - i la inspiració del Senyor li va portar a estendre l'Opus Dei a les dones, el 14 de febrer de 1930. «Vaig començar a celebrar la Missa pensant que mai hi hauria dones en l'Opus Dei i en acabar estava fundada la secció femenina de l'Obra».

Així l'hi vaig sentir jo explicar-ho personalment a Roma, l’any 1957. I concretava més: «Jo anava a casa d'una senyora anciana de vuitanta anys que es confessava amb mi, per celebrar Missa en aquell oratori petit que tenia. I va ser allà, després de la Comunió, en la Missa, quan va venir al món la Secció femenina». Sant Josepmaria deia amb humilitat: «La fundació de l'Opus Dei va sortir sense mi, la Secció de dones contra la meva opinió personal». El text continua: «i la Societat Sacerdotal de la Santa Creu volent-la jo trobar i no trobant-la. També durant la Missa»

Pedro Rodríguez