El planeta és un regal de Déu

Marc Pujol, és un jove enamorat de la natura, estudia enginyeria agrònoma a Lleida. Té molt clar que el planeta és un regal de Déu, una llar de la qual tots hem de tenir cura.

El món és la nostra casa o la casa comuna com diu el papa Francesc en la seva encíclica Laudato si’. “Tot està tan ben fet!, però hi ha un problema, no ens han donat les instruccions”. Per això, el Marc pensa que cal que reflexionem de com hem de tenir cura d’aquesta llar “perquè hi ha coses que no les acabem de fer bé”.

Ha viscut tota la infància a Barcelona, «era el típic nen de can fanga —un dels malnoms dels barcelonins— que cridava “una vaca, una vaca” quan en veiem una pel camp amb la família». Potser per això aprecia el medi ambient i n’és un enamorat.

Està convençut que com a cristians, en primer lloc, “hem d’agrair aquest regal de Déu”. Explica que ha coincidit amb persones de plantejaments de vida molt diferents, alguns sense fe, però amb coincidència de tenir cura del medi ambient. “No es tracta de dretes, d’esquerres, a dalt o a baix”, comenta. Déu va pensar en tota la humanitat en crear el món. Nosaltres hem de pensar en les futures generacions, ho recorda el Papa Francesc quan demana “quin tipus de món volem deixar als qui ens succeiran, als infants que estan creixent?” (Laudato si’, n. 160). Segons el Marc “hem de lluitar contra el nostre egoisme i la nostra mandra, hem d’intentar assolir comportaments més sostenibles i fer coses petites de les quals sant Josepmaria parlava sovint”.

Petits detalls que traspuen transcendència

En els petits detalls, les petites accions de cada dia, en aquelles que es fan pensant en el bé comú el Marc troba el camí i l’encontre personal amb Déu. «Us asseguro, fills meus, que quan un cristià fa amb amor allò que és més intranscendent de les accions de cada dia, justament allò traspua la transcendència de Déu» (Converses amb Mons. Escrivà de Balaguer, núm. 114 i 116). L’àmbit de les coses petites, per tant, és tan extens com la vida mateixa.

Un dia aprofitant una excursió amb uns amics van començar a recollir escombraries i explica com “els forestals, oferint-nos aigua, ens van explicar la poca conscienciació que hi ha i vam decidir crear un compte d'Instagram per animar la gent a tenir iniciativa”. Després, el Marc suggereix petites accions contra el rebuig i el malbaratament: anar a comprar amb la nostra bossa, reutilitzar, menys aigua en la dutxa... El missatge que llança el Marc és: “No mirem cap a altra banda, fiquem el nostre gra de sorra” perquè com va ensenyar sant Josepmaria “el món ens espera. Sí!, l'estimem apassionadament, aquest món, perquè Déu així ens ho ha ensenyat”. (Solc, n. 290)