"Vaig trobar la fe catòlica gràcies a la recerca de la bellesa"

L'escultor japonès Etsuro Sotoo va explicar als joves assistents a la Trobada Internacional d'Estudiants Universitaris (UNIV) a Roma, com trobar Déu a través de la bellesa i l'arquitectura.

L’Etsuro en la conferència de l’Univ

Segons ha informat l'agència Gaudium Press, l'artista, encarregat dels dissenys i construcció del Temple Expiatori de la Sagrada Família a Barcelona, va voler aprofundir en el pensament del servent de Déu Antoni Gaudí per poder executar la seva obra. Llavors va conèixer el veritable sentit de la seva feina i la veritable bellesa. "El meu nom és Etsuro, que significa 'home feliç', i s'ha complert: ara sóc feliç de veritat, perquè he trobat la fe", va afirmar amb orgull.

En la conferència titulada "Després de les petjades de Gaudí", Sotoo va compartir amb els estudiants el camí de la seva conversió: "Al principi, estudiava molt les paraules de Gaudí, les maquetes de Gaudí, però va arribar un moment en què havia de realitzar un projecte que ni tan sols Gaudí havia imaginat ni projectat". L'artista japonès va decidir tractar de comprendre la perspectiva de l'arquitecte català. "Vaig intentar mirar on mirava Gaudí. Per a això, he d'estar on estava Gaudí, i on era Gaudí? Gaudí estava en el món de la fe. Per tant, per a mi era natural que volgués entrar en aquest món de la fe, per conèixer més, o per poder realitzar el treball encarregat".

Entre les seves obres es troba aquesta estàtua de sant Josepmaria que està a l'església de Santa Maria de Montalegre, Barcelona.

El descobriment de la fe catòlica, partint del pensament del Servent de Déu, va omplir plenament totes les expectatives de l'artista: "Des d'aquell moment va canviar totalment la meva vida. Vaig entendre totes les paraules, encara que no perfectament, com l'aigua clara que jo desitjava", va afirmar Sotoo.

La conversió també va portar a l'escultor a comprendre la profunditat espiritual que Antoni Gaudí veia en la vocació artística. L'artista japonès va reflexionar sobre una coneguda frase del Servent de Déu: "L'art és la resplendor de la llum de la Veritat: sense Veritat no hi ha art". Les conclusions d'aquesta reflexió van canviar la forma d'entendre la seva activitat. "Tan sols sóc un picapedrer, però busco l'art", va afirmar Sotoo. "Trobar la veritat és molt difícil, no sempre s'aconsegueix. Per tant, el meu pensament és que no existeix l'ofici d'artista. Només qui busca l'art, l'art com resplendor de la llum de la veritat, aquesta potser és la persona més propera a l'artista".

El servent de Déu i reconegut arquitecte català Antoni Gaudí, va dedicar els onze últims anys de la seva vida a la construcció del Temple Expiatori de la Sagrada Família, que anomenava afectuosament "la Catedral dels Pobres". Vivia amb notable senzillesa i austeritat, al punt de ser tràgicament confós amb un captaire en l'accident de trànsit que li va causar la mort.

El Servent de Déu assistia diàriament a l'Eucaristia i portava una vida constant de pietat. Diverses de les seves obres, entre elles l'absis de la Sagrada Família, van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.